Kde se lidé bojí? Na Šestce

Které místo ve městě je nejnebezpečnější? Sedmička se na to ptala stovky lidí.

Nejnebezpečnější část Karviné je Nové Město. Aspoň podle názoru stovky lidí, které Sedmička oslovila v anketě. Karvinskou Šestku vybralo za místo, kde se nejvíce bojí, třiašedesát oslovených. Že se nejedná o zrovna bezpečnou lokalitu, potvrzují i strážníci a policisté. Ročně tu řeší desítky přestupků a zločinů. „Když to zevšeobecním, tak nejvíce problémů opravdu řešíme právě v obvodu Karviná 6-Nové Město. To byl mimo jiné také důvod, proč jsme tady na Šestce jako v jediné části města zřídili místa pro dva stálé okrskáře,“ řekl ředitel městské policie Petr Bičej. Strážníci na Šestku vyjíždějí z mnoha důvodů. „Rušení nočního klidu, potyčky a hádky mezi sousedy i v rodinách jsou tam zcela běžné. K tomu přidejte nějaké drobné krádeže, hlavně do sklepů, a máte obraz situace v rajonu Nové Město,“ dodal Bičej. Na druhém místě se čtyřiadvaceti hlasy skončil park Dubina a třináct lidí hlasovalo pro Černý les. „Do Dubiny sama nechodím. Bojím se hlavně bezdomovců. Když se opijí, jsou docela agresivní. Několikrát na mě sprostě pokřikovali,“ řekla Karviňanka Marcela Doubková.

Lidé mají největší strach v Karviné 6-Novém Městě. I policejní statistiky za loňský rok potvrzují, že v této části města mají policisté a strážníci nejvíce práce. Lidé tam nejvíce kradou a policejní hlídky tam nejčastěji řeší násilí. V počtech trestných činů následují za Novým Městem Fryštát a Doly a pak Hranice, Ráj a Mizerov. V prvních třech částech lidé spáchali o 282 více krádeží než ve zbytku města.
„To, že strážníci řeší nejvíce problémů v Novém Městě, není dané tím, že se jedná o největší městskou část, ale tím, jací lidé tam žijí,“ říká zástupce ředitele městských strážníků Václav Ožana. Myslí si to i lidé, kteří se účastnili ankety.
„Podle mě to je tím, že tam žijí lidé, kterým se nechce dělat a živí je jen sociálka. Nechtěl bych tam bydlet, ani kdyby mi za to měli platit,“ myslí si Vladislav Jelínek z Karviné. Jiný z dotazovaných v anketě si naopak myslí, že po setmění není bezpečno nikde. „Když je tma, tak už ven vůbec nevycházím. Mám strach, nejsem už nejmladší a raději nic neriskuji. Vždyť dneska vás jsou schopni přepadnout i kvůli dvěma stovkám,“ myslí si čtyřiašedesátiletá Helena Folwarczná z Karviné. Ve městě loni řešili policisté pět vražd, o rok dříve jen dvě. Všechny se podařilo policistům vyřešit. Je to i případ vraždy, která se udála v Novém Městě letos v květnu. „Vyšetřovali jsme smrt osmašedesátileté ženy. Zavraždil ji její známý, měli mezi sebou osobní neshody. Muži hrozí až osmnáct let za mřížemi,“ řekla mluvčí ostravských policistů Darina Majková. Vraždy jsou samozřejmě výjimečným trestným činem. Policisté v Novém Městě vyšetřují hlavně vloupání do sklepů. Méně často pak loupežná přepadení, ale ze statistik nelze vyčíst, zda je v tomto ohledu Šestka výjimečná. „Loupežná přepadení ve městě páchají zločinci na různých místech, v různém čase. Nedá se konkrétněji určit místo, kde je to častěji,“ řekla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

V Dubině si děti samy hrát nemůžou

Na druhém místě v anketě skončil park Dubina v Hranicích. Lidem tu vadí nepořádek a po setmění by sem zašel málokdo. „Nejvíce mi vadí bezdomovci. Sedí tam opilí a pokřikují na sebe. S dcerou si raději hrajeme u domu, protože Dubina není určitě bezpečné místo,“ stěžuje si dvaatřicetiletá Andrea Sznapková. Strážníci Dubinu kontrolují denně. Problémy s bezdomovci se jim podařilo zmírnit, ale ne úplně. „Bezdomovci vědí, že tam nejsou moc na očích a někteří z nich si tam stavějí stany a různé přístřešky. Navíc tam dělají nehorázný nepořádek. Ten jsme už jednou uklízeli s Technickými službami. Tehdy muselo přijet několik nákladních aut, než to všechno zlikvidovali,“ popisuje Ožana. Strážníci bezdomovce kontrolují pravidelně a hlídají i pořádek v parku, který si musí bezdomovci po sobě uklízet. „Po kontrole bezdomovci Dubinu opustí, ale za pár hodin se zase vrátí zpátky. Je to takový neustálý kolotoč,“ dovává Ožana. Černý les uvedlo v anketě jako nebezpečné místo celkem třináct procent dotázaných. Strážníci se tam ale s přestupky setkávají jen výjimečně. Spíše je zaráží, že lidé neuvedli jako nebezpečné místo ani jeden z místních hypermarketů. Tam se totiž krade nejvíce a strážníci tam vyjíždějí mnohem častěji, než do Černého lesa. V loňském roce řešili v hypermarketech a na parkovištích téměř osm stovek krádeží.