Kdy začít s volejbalem? Ideálně v deseti

Sedmička představuje další sport, na který rodiče můžou přihlásit své děti – tentokrát volejbal.

Volejbal patří k nejpopulárnějším kolektivním sportům v Ostravě. Muži oddílu DHL Ostrava hrají nejvyšší českou soutěž a klub je pověstný i dobrou základnou chlapců. „Ideální věk pro volejbalový začátek je deset let. Klidně můžou přijít i mladší kluci, ale volejbal je v začátcích poměrně těžký sport,“ řekl trenér Zdeněk Štefko (na snímku se svým synem Janem, kterého také trénuje). Chlapci se do volejbalu můžou přihlásit po celý rok. „Trénujeme třikrát týdně a klukům stačí jen věci, jako by šli na tělocvik,“ sdělil Štefko. Začátky se ale netýkají jen volejbalu. „Je potřeba, aby kluky tréninky bavily. Takže hrajeme i fotbal, vymýšlíme různé soutěže tak, abychom u nich rozvíjeli určitou všestrannost,“ pravil Štefko.
Rodiče se nemusejí bát, že by tento sport byl drahý. „Každý nový člen, který se rozhodne hrát volejbal, neplatí ani korunu. Chceme, aby se kluci nejdříve rozkoukali, a až když řeknou, že chtějí hrát i soutěž, platí sto korun měsíčně,“ pověděl Štefko. Marta Lapčíková má v oddíle syna Martina a volejbal si nemůže vynachválit. „Martin chodí na tréninky s radostí, a to je důležité. Co se týká peněz, sto korun je zanedbatelná částka, kterou ráda zaplatím,“ řekla Lapčíková.
Jak mladší, tak i starší žáci hrají krajské soutěže. „Kluci soutěž hrají turnajovým způsobem, to znamená, že v jeden den odehrají třeba i čtyři zápasy,“ vysvětlil Štefko. Lékařka Romana Chrostková radí, aby každý zvážil, jestli se má volejbalu věnovat. „Pokud má někdo ambice dělat volejbal vrcholově, měl by dobře uvážit, jestli na něj má vhodné parametry,“ uvedla Chrostková. V Ostravě se na léto chystá tréninkový kemp, během kterého by děti přes prázdniny dvakrát denně trénovaly. „Mělo by to být v červenci na čtyři dny, ale uvidíme, jaký bude zájem. Pokud to vyjde, jsme domluveni, že mezi kluky by přišli i extraligoví hráči,“ podotkl Štefko.