Když je táta na mateřské dovolené

Kamil Novák z Karviné si vyzkoušel, jaké to je, když jde místo maminky na mateřskou chlap.

Byl to pro něj samozřejmý krok. Přišel o práci a najednou manželka vydělávala více. Proto se Kamil Novák rozhodl vzít na sebe roli táty v domácnosti a starat se o půlroční dceru Lucii, zatímco jeho žena vydělávala. Dnes už Kamil Novák učí na Střední odborné škole managementu a práva v Karviné a na chvíle, kdy jeho zaměstnáním bylo přebalování, krmení a vycházky s kočárkem, jen s úsměvem vzpomíná. „Rozumně jsme se tehdy s manželkou domluvili. I kdybych si našel práci, byla by za méně peněz, proto jsme se rozhodli, že nastoupím na mateřskou. Neměl jsem s tím žádný problém,“ říká Kamil Novák. Nejnáročnější v roli muže v domácnosti pro něj byly první dva měsíce. „To jsem se teprve učil. Dcerce bylo půl roku a já se najednou musel úplně přizpůsobit jejímu rytmu. Učil jsem se připravovat sunar, přikrmovat ji,“ popisuje začátek mateřské dovolené Novák. I když se odvážně ujal role táty na plný úvazek, přiznává, že měl mateřskou v mnohém jednodušší než ženy.

Spánek bez rušení

„Staral jsem se o Lucinku a samozřejmě i uklízel, domácí práce jako praní, žehlení a podobně obstarávala dál má žena. Několikrát týdně jsem zašel s dcerkou na oběd k babičce a dědečkovi, to mi taky ulehčilo práci,“ vysvětluje Kamil Novák. S tím, že by se otec kvůli miminku nevyspal, u Novákových problém nebyl. „Lucinka je moc hodné dítě a vždy byla. Za celou mateřskou, která trvala dva a půl roku, mě v noci vzbudila asi čtyřikrát. I tady jsem ale narazil na to, že některé mateřské pudy prostě nahradit nejdou. Já totiž spím tvrdě, zato má žena slyšela sebemenší Lucčino zakňourání, když se jí třeba něco zdálo,“ přiznává.
Jednou z oblíbených věcí, kterou Lucka s tátou podnikali, byly procházky. Na ně vyrážel Kamil Novák s kočárkem a kamarádkami. „Pro ostatní byl možná zvláštní pohled na chlapa, který si vyrazí ven s kočárkem a známými, pro mě ale vůbec,“ říká Novák. „Párkrát jsme zašli i do rodinného centra, ale tam se mi moc nelíbilo. Maminky řešily věci, které mi už tak blízké nebyly. Tam už bylo na mě jednoduše žen až moc,“ usmívá se Kamil Novák.
Jednou se s dcerou, svými kamarády a jejich dětmi vydal do bohumínského aquaparku. „Tři hodiny jsme jezdili na toboganu. Pak jeden tatínek nahoře děti pouštěl a druhý čekal pod toboganem a dítka chytal,“ popisuje Novák. Když byly Lucii tři roky, začal Kamil Novák opět pracovat. Dcera začala chodit na čtyři hodiny do školky a pak ji hlídala babička. „Už od dvou let chodila Lucka na angličtinu, takže byla na děti zvyklá. I dnes se do školky vždycky těší,“ říká Kamil Novák.