Ke kávě vodu z kohoutku

Balená voda v restauracích nebývá nejlevnější. V Karviné ale dostanou zájemci i vodu z kohoutku.

Redakce Sedmičky se vydala do karvinských barů a restaurací, aby otestovala, zda na požádání zákazník dostane ke kávě nebo třeba džusu obyčejnou vodu z kohoutku. Z deseti testovaných podniků uspělo devět, ve kterých obsluha bez mrknutí oka vodu přinesla. Někde dokonce s citronem a kostkami ledu. Vodu nenalili pouze v jedné restauraci. „Myslím, že bezplatné podávání vody ke kávě by mělo být samozřejmostí. Po kávě nebo třeba i sladkém džusu mám většinou žízeň, proto vodu uvítám. V některých podnicích si o ni nemusím ani říkat. Na tácku ji ke kávě dostanu automaticky,“ řekla Lucie Ponczová z Karviné. Odborníci vodu v restauracích pravidelně kontrolují. „V průběhu roku uděláme více než tři tisíce rozborů vzorků pitné vody. Pokud voda v Karviné projde testy, je úplně v pořádku. Ani kdybychom pili karvinskou vodu z vodovodu celý život, nemůže mít a nemá nepříznivé vlivy na lidské tělo,“ sdělila mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Eva Špirochová.
„Kdo chtěl vodu a la kohoutek?“ rozesmála testovací tým obsluha restaurace U Staré radnice. Ani ji žádost o obyčejnou vodu nezaskočila. „Hosté se po vodě z vodovodu ptají často. Podle mě je ještě lepší, než balené vody. Dokonce můj syn doma vyžaduje zásadně vodu z kohoutku. Záleží jen a jen na lidech v restauraci, zda hostům v tomto přání vyhoví. Já s tím nemám problém,“ řekla servírka Liána Halfarová. V restauracích na karvinském náměstí se zákazník s odmítnutím číšníka nesetká. V Café baru Dino přinesla servírka vodu s kávou a čokoládkou na stříbrném tácku, dokonce s ledem, citronem a slámkou. Ani ji přání o obyčejnou vodu nepřekvapilo.
Redaktorky se svým přáním neuspěly jen v Pizzerii Na Studentské. K džusu servírka vodu z vodovodu ani na požádání nepřinesla. Po dotazu, zda ke kávě vodu podávají, také odpověděla ne. Mají to prý zakázané. Host si tu musí koupit vodu balenou. A co na to odborníci? „Jsem přesvědčen, že podávání vody ke kávě i jiným nápojům či jen k zapití léků by v dnešní době neměl být problém. Ve vyspělých zemích je samozřejmostí, že hosté mají na stole karafu s čistou, pramenitou vodou,“ dodal učitel Vyšší odborné školy Dakol Jaroslav Kolarz.