Kinoautomat se vrací do kina Světozor

První film na světě, ve kterém mohli diváci zasáhnout do děje, se vrací. Slavný Kinoautomat bude ode dneška ve Světozoru.

Návštěvníci kina Světozor dostanou při deseti představeních od 9. do 25. června do rukou ovladače a budou „režírovat“ film Člověk a jeho dům.

Poprvé mohli lidé o osudu pana Nováka, kterého hrál Miroslav Horníček, rozhodovat na světové výstavě Expo 67 v Montrealu. „Pak se chvíli promítalo v roce 1971 ve Světozoru, ale komunisté nakonec otcovo dílo zakázali,“ říká Alena Činčerová, dcera režiséra Kinoautomatu Radúze Činčery.

Obnovit první interaktivní snímek na světě se rozhodla po čtyřiceti letech, v roce 2007. Promítal se v Praze a kromě dalších českých měst například i v Newcastlu, Bruselu a Washingtonu. Do Světozoru se vrací s novinkou, dvě projekce Činčerová uvede v angličtině.

Příběh dává divákům v osmi rozhodujících scénách možnost volby mezi dvěma možnostmi. „Matematicky je to až 128 možností. Ale je jich míň,“ podotýká Činčerová. Jejich počet nechce prozrazovat.

Hlasují stále stejně

„Je škoda, že lidé u některých scén volí stále stejně,“ říká Činčerová. Třeba když se má Novák rozhodnout, zda k sobě do bytu vpustí půvabnou, jen do osušky oblečenou sousedku, která si omylem zabouchla dveře svého bytu. Manželka pana Nováka ale může každou chvíli přijít domů. Podle Činčerové jsou diváci v tuto chvíli škodolibí a chtějí vědět, co se stane, když ji pustí dovnitř. „Jen párkrát rozhodli, aby ji nevpouštěl. Z toho jednou bylo kino téměř plné jeptišek,“ podotýká Činčerová.

Kinoautomat vyšel i na DVD, což si lidé pochvalují, protože mohou zvolit varianty, které v kině nezažijí. „Doma si můžu vybrat i scény, při kterých mě v kině ostatní diváci přehlasují,“ vysvětluje Marek Dolejší z Malešic.

Vstupenky stojí 150 korun, studenti a důchodci zaplatí sto korun.