Kladno vybuduje novou centrální městskou knihovnu

Kladno vybuduje novou centrální městskou knihovnu, která vznikne v bývalé mototechně na náměstí Sítná. Knihovna nyní sídlí v nedaleké budově fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a město jí musí přestěhovat, protože vysoká škola potřebuje tyto prostory ke svému rozvoji. Náklady na přestavbu a vybavení objektu nové knihovny se odhadují na 25 milionů korun, řekl primátor Dan Jiránek (ODS).

Město chce část peněz na vytvoření knihovny zaplatit z evropských dotací, o které požádá v srpnu nebo září. Podle Jiránka nyní končí práce na projektu a stavět by se mohlo začít ještě v letošním roce. Nová knihovna se má podle Jiránka stát hlavním centrem pro čtenáře. Bude tam k zapůjčení 120 000 až 140 000 knih. Objekt bude dostupný tělesně postiženým, bude v něm například čítárna nebo počítačové místnosti s připojením na internet. „Vše bude na jednom místě, takže se zlepší služby. Na některých pobočkách teď musejí lidé na knížky čekat,“ podotkl Jiránek.

Městská knihovna má pět poboček. Po otevření nového objektu budou podle Jiránka zrušeny pobočky v Kročehlavech a kladenském zámku. První budova by pak měla sloužit k rozšíření kapacity školky, do zámecké knihovny se mají rozšířit výstavní prostory zdejší galerie. Podle primátora by zrušení těchto poboček neměl být pro čtenáře problém. „Vybrali jsme to místo zejména s ohledem na to, že je velmi dobře dostupné, jezdí tam několik hlavních autobusových linek,“ míní Jiránek.