Klaus podepsal zákon řešící určování nájmů po konci regulace

Prezident Václav Klaus podepsal novelu občanského zákoníku, která upravuje postup po skončení regulace nájemného. Při sporu nájemníka a majitele činži určí soud. Klaus také podepsal novelu zákona o dráhách, která usnadní přístup českých strojvedoucích na zahraniční tratě.

Novela občanského zákoníku uvádí, že pokud se nájemník s majitelem na nájmu nedohodne, může pronajímatel písemně navrhnout zvýšení nájemného. Když s tím obyvatel bytu nebude souhlasit, bude se moci majitel obrátit na soud. Soud by měl nájemné určit.
Soudy by měly stanovovat nájemné v místě a čase obvyklé. Ministerstvo pro místní rozvoj k tomu připravuje cenové mapy, část je jich už hotová. Nájemné budou soudci určovat od data podání návrhu, nikoli od data stanoveného soudem, jak chtěl Senát. Senátoři chtěli určení data přenést na soud, protože dlužná částka by se vzhledem k délce trvání soudních sporů mohla vyšplhat na desetitisíce korun i na vyšší částky. Sněmovna na to ale při opakovaném projednání novely nepřistoupila.

S loňským rokem skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.