Knihovna 21. století: stánek nejen pro vzdělávání

Karvinská knihovna se pyšní dvěma nej. Virtuálním světem Second Life a Meta vyhledávajícím systémem. Za nedlouho přibude další novinka. Knihovna 21. století.

Málokdo z Karviňanů tuší, že jejich knihovna patří mezi nejlepší v České republice. Může za to virtuální knihovna Second Life a Meta vyhledávající systém. Tímto ale výčet novinek karvinské knihovny nekončí. Chystá se totiž pro čtenáře zbrusu nová hlavní knihovna. Knihovna 21. století.
Podle návrhů architektů se mají karvinští čtenáři opravdu na co těšit. „V knihovně si budou moci kromě běžného půjčování knih, také zahrát šachy, za líbezných klavírních melodií vypít kafe, anebo se setkat se zajímavou osobou z uměleckého světa,“ přibližuje ředitelka Regionální knihovny Karviná Halina Molinová. Hlavní knihovna se spojí s knihovnou v Ráji. Větší prostor vznikne pro nová oddělení spojením stávající knihovny v Mizerově s vedlejším nevyužitým křídlem sousedící základní školy U studny. Navíc se přistaví i jedno patro. „Přibude zde oddělení beletrie, které zde zatím chybí a rozšíří se oddělení dětské literatury. Tady bude kromě knih také spousta místa na sezení a děti budou mít svůj dětský koutek. Když přijdou i s rodiči, kteří jsou našimi čtenáři, mohou zde děti v koutku zůstat a rodiče si mohu v klidu vybrat něco ke čtení,“ dodává ředitelka Molinová. Jako někde na předměstí Paříže 30. let si pak budou připadat návštěvníci čítárny. K relaxaci jim zde budou na klavír hrát třeba hudební nadšenci nebo děti z umělecké školy. „Čítárna bude takové novum pro naše čtenáře. Lidi si zde přečtou noviny, časopisy a občerství se v malém baru,“ vysvětluje Molinová. Vedle přibude také moderní studovna s diaprojektorem, počítačem a další výbavou. Ve všech odděleních bude navíc lidem sloužit selfcheck. „Jedná se o přístroj, který sám načte a odečte čtenáři vypůjčené knihy. Když bude třeba u přepážky velká řada, mohou se čtenáři sami obsloužit,“ říká k novince vedoucí knihovnických a informačních služeb karvinské knihovny Markéta Kukrechtová. Celý projekt hlavní knihovny je dobře promyšlen. „Naším přáním je, aby zde lidé nechodili jen pro informace, ale aby se zde navzájem setkávali a mohli si i popovídat v dnešní uspěchané době,“ přeje si Halina Molinová. Vybudování hlavní knihovny se plánuje už od roku 1965 a až nyní se snad dílo podaří. „Právě vybíráme firmu, která novou knihovnu postaví a chceme začít stavět co nejdříve. Dobrou zprávou je také to, že téměř veškeré peníze potřebné na rekonstrukci jsme získali z Evropské unie,“ uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.
Čtenáře jistě potěší i otevírací doba, která bude od devíti rána do sedmi večera po celý pracovní týden.