Kočičku a pejska vyměnila za zákoník

Na vysvědčení měli samé jedničky, ale školní průšvihy se jim nevyhýbaly. Dnes jsou z nich šéfové, starostové nebo senátoři.

Netají se tím, že se občas ve škole poprali a o přestávkách házeli houbou. A co dostali starosta Klatov, mluvčí policie nebo ředitelka divadla za dobré vysvědčení? Knihu, peníze, sladkost nebo třeba motorku. O starostovi Klatov Rudolfu Salvetrovi by asi na první pohled nikdo neřekl, že by o přestávce se spolužáky házel houbou po třídě.

„Samozřejmě, že házel. Byl jsem normální kluk, který občas dělal lumpárny, asi jako každý,“ směje se Salvetr, který se v první třídě pochlubil samými jedničkami. Jeho maminka prý ctila pravidlo, že se učí pro sebe, a ne za odměnu. „Vysvědčení ale nezůstalo úplně bez odezvy. Když byly jedničky, dostal jsem nějakou sladkost,“ dodává.

Za každé vysvědčení se samými jedničkami dostaneš stovku. To slíbil řediteli klatovské nemocnice Jiřímu Vlčkovi dědeček. „A že to tenkrát byly pro školáka velké peníze. Jenže jsem je dostal jen jednou. Ne, že by dědeček neměl, ale já už nedostal samé jedničky,“ přiznává Vlček. Vytoužené odměny se dočkal na střední škole. „Moc jsem si přál motorku. Za vysvědčení v prváku jsem dostal mustanga,“ vzpomíná.

A jaká odměna za známky čekala na mluvčí klatovské policie Danu Ladmanovou? Kniha. Stejně jako na ředitelku klatovského divadla Zdenu Koubovou. Ani té se školní průšvihy nevyhnuly.

S botou na učitelku

„Mám staršího bratra, takže jsem vyrůstala v chlapeckém kolektivu a bránila ostatní děvčata. Jednou jsem se zastala ve třídě spolužačky před partou kluků. Vzala jsem botu, hodila ji po jednom z nich, jenže uhnul a ránu schytala učitelka,“ vzpomíná ředitelka divadla.

Náboženství, nebo sportovní hry? Před touhle otázkou stála v dětství bývalá starostka Sušice a současná senátorka Jiřina Rippelová. „Chtěla jsem na náboženství, ale to se časově krylo se sportem. Tak jsem na něj nechodila. Když na to rodiče přišli, dostala jsem vyhubováno,“ vzpomíná s úsměvem senátorka. Stejně jako ostatní oslovení se v první třídě vyznamenala samými jedničkami. Za ty obvykle dostala knihu, na prázdniny mohla za dědečkem, který byl cirkusák.

A ředitel klatovských hasičů? I on se mohl jako prvňák pochlubit samými jedničkami, za které ho rodiče brali na dovolenou k vodě.