Kolo skoro za milion. Česká Festka vyrobila milovníkovi kol a porcelánu unikátní kousek na míru

Festka Spectre Porcelain

Festka Spectre Porcelain Zdroj: Festka

Festka Spectre Porcelain
Festka Spectre Porcelain
Festka Spectre Porcelain
Festka Spectre Porcelain
Festka Spectre Porcelain
24
Fotogalerie

Česká společnost Festka představila poslední ze svých speciálů. Karbonové kolo vytvořené na zakázku pro obchodníka s porcelánem z thajského Bangkoku Suratchaie Chenyavanijho vyjde podle pražské firmy na 800 tisíc korun.

Kolo je unikátní mimo jiné ruční malbou ilustrátora Michala Bačáka s detaily tvořenými zlatem. Model s názvem Spectre Porcelain se chystal víc než rok.  

„Ilustrátor Michal Bačák na ultralehký karbonový rám kola obrazově zaznamenal životní cestu majitele kola v dekorativním duchu, který je umělcovým vlastním amalgámem portugalského Azulejo a tradiční anglické porcelánové školy Churchill Blue Willow. Ruční malbu kobaltovou modří doplňují detaily vytvořené čtyřiadvacetikarátovým zlatem,“ uvádí spoluzakladatel firmy Festka Michal Moureček. Na rámu je tak možné vidět třeba zákazníkovy koníčky, kterými jsou hra na flétnu, ale také právě cyklistika.

V minulosti Festka vytvořila několik podobných výjimečných projektů. Například ve spolupráci s výrobcem kávových systémů Nespresso vyvinula funkční model z odpadových hliníkových kapslí.  

Firma se zaměřuje na karbonové rámy. Devadesát procent z nich putuje na export. Od vzniku v roce 2010 dodala Festka na trh téměř tisíc rámů. Letošní tržby očekává podnik na úrovni okolo 15 milionů korun.