OBRAZEM: Před 25 lety začali Číňané stavět jednu z nejmohutnějších staveb světa

Přehrada Tři soutěsky

Přehrada Tři soutěsky Zdroj: reuters

Gigantické vodní dílo Tři soutěsky v Číně
Vodní dílo Tři soutěsky
Přehrada Tři soutěsky
Přehrada Tři soutěsky
Přehrada Tři soutěsky
11
Fotogalerie

Přehrada Tři soutěsky se začala stavět přesně před čtvrtstoletím v prosinci 1994, v roce 2003 se začala napouštět vodou a hráz byla dostavěna o tři roky později. Zcela dokončena byla v roce 2008. Elektrárna má po spuštění všech generátorů výkon 22,5 gigawattů, což je jedenáctkrát víc než maximální výkon jaderné elektrárny Temelín.

Celkem 185 metrů vysoká a 2309 metrů dlouhá stavba Čínu vyšla na 22 miliard dolarů (asi 436,8 miliardy korun) a je považována za zázrak moderní doby. Když stavbu v roce 1992 oficiálně schválil čínský parlament, odhadovaly se náklady v přepočtu na 8,35 miliardy dolarů. Zhruba 250 tisíc dělníků, kteří se na stavbě podíleli, spotřebovalo 27,15 milionu krychlových metrů betonu a 281 tisíc tun kovu.

Hydroelektrárna podle původních odhadů měla pokrýt asi desetinu spotřeby elektřiny země, ale vlivem růstu energetických potřeb je to jen okolo čtyř procent. Výstavba má však kromě energetického přínosu i stinnou stránku. Pod vodou z přehrady zmizelo 13 velkoměst a 140 měst, přes 1300 vesnic a tisíce archeologických památek. Asi 1,4 milionu lidí bylo přestěhováno většinou do etnicky odlišných a méně úrodných oblastí. Podle hydrologů navíc přehrada narušuje vzácný ekosystém v oblasti a totálně mění lokální klima.