Košátko trénuje v Nuuku

Sedmadvacetiletý Michal Košátko z Frýdku-Místku připravuje grónské taekwondisty na tamní mistrovství.

Odchovanec frýdecko-místeckého taekwonda Michal Košátko (na snímku vlevo) to dotáhl až do reprezentace. V roce 2005 se stal dokonce mistrem světa. Při cestách po zahraničí získal zajímavou nabídku. Jít trénovat do Norska. „Chtěli, abych připravil jejich zápasníky na vrcholové akce. A tak jsem před třemi lety strávil nějaký čas s norskými taekwondisty. Byl jsem s nimi na závodech ve Skotsku a ve Finsku. To byl můj první kontakt s bojovníky ze severských zemí,“ vypráví Košátko.
Po norském angažmá přesídlil ještě severněji – do Grónska. Sedmadvacetiletý trenér bývá v Grónsku tři až čtyři týdny v roce. „Nečekal jsem, že taekwondo je v Grónsku tak populární. Je to tím, že tamní závodníci občas přivezou medaili i z mistrovství Evropy nebo světa. Něco takového se jim v jiných sportech nedaří,“ vysvětluje Košátko.

Na šampionát jedině letecky

Mistrovství Grónska, které se koná na konci října, se uskuteční na severu země, kam se zápasníci dostanou pouze letecky nebo lodí. „V tomhle to mají opravdu složité. Za letenky dají tolik, jako by letěli do Dánska,“ zdůrazňuje Košátko.
Bydlí v hlavním městě Nuuku. „Žádný barák tam nemám, takže vždycky přebývám u rodiny grónského národního reprezentanta Steena Rasmussena a jeho sestry Heidi, která je také v reprezentačním výběru,“ přibližuje kouč.
Čas v Grónsku nevěnuje pouze trénování grónských taekwondistů. „Když můžu, vyrážím na výlety. Je tam krásně, tak proč toho nevyužít?“ přibližuje Košátko.