Krásky z Hlučínska slaví úspěchy v soutěžích po celém světě

Monika Žídková, Alena Bȍhmová, Michaela Dihlová a Alena Vitásková. Krásky z Hlučínska, které bojovaly o prvenství v soutěžích krásy.

Vypadá to, že rčení opěvující krásu žen a dívek z Hlučínska - ‚jak jabko, tak rajske, jak dževuchu, tak z Prajzske‘ - stále platí. Hned čtyři krásky, které na Hlučínsku žijí, uspěly v prestižních soutěžích krásy. Nejznámější z nich je kravařská rodačka Monika Žídková, která se v osmnácti stala Miss České republiky a nejkrásnější ženou Evropy. „S modelingem jsem začala v patnácti a brala jsem to jako koníčka. Za jednu přehlídku jsem tenkrát dostávala sto padesát korun. Když mě máma přihlásila do konkurzu na Miss, řekla jsem si, že to zkusím,“ zavzpomínala na své začátky Žídková.
Jako miss neodešla získávat slávu na světová mola a stále bydlí v Kravařích. „Nelituji toho. I když to, že nebydlím v Praze, je nevýhoda. Kdo se neukazuje na večírcích a rautech, je prostě mimo. Dávala jsem přednost akcím poblíž Kravař, finančně to bylo stejné a nemusela jsem nikam daleko dojíždět,“ řekla Žídková. Sama se považuje za rodinný typ. Provdala se za svou studentskou lásku Petra Brzesku a má dvě děti. Posledního půldruhého roku moderovala pořad Dobré ráno v České televizi. Koncem minulého roku ale její spolupráce s televizí skončila. „Mrzí mě to. Byli jsme sehraný tým a klapalo nám to výborně,“ řekla miss Žídková.

Třetí nejhezčí ve světě

Michaele Dihlové z Kozmic bylo sedmnáct, když v roce 2008 stanula na stupních vítězů v soutěži Miss Europe & World Junior. Ze šestatřiceti finalistek z celého světa skončila třetí. Díky tomuto úspěchu dostává studentka ostravské Střední školy uměleckých řemesel spoustu nabídek na reklamu a přehlídky. Zkouší i moderovat.
„Na přehlídkách mě tím titulem představují a to mě vždy zahřeje u srdíčka. Za svou reprezentantku mě považují i lidé v mé rodné obci,“ svěřila se Dihlová, která se ve stejném roce stala i nejkrásnější dívkou Prahy a v soutěži Top model byla druhou vicemiss. Loni byla druhá v soutěži Miss Olomouckého kraje, stala se Miss východních Čech a na třetím místě skončila jako internetová IMiss „Letos maturuji, takže musím nechat všechny soutěže plavat. Úplný pohov jsem si ale nedala, přijímám nabídky na přehlídky i focení, abych si stále udržela kontakt,“ řekla Dihlová.

Nejdůležitější byl šarm

Ještě před osmi lety to byla usedlá mamina o třicet kilogramů těžší než nyní. Teď se může osmatřicetiletá rodačka z Chuchelné Alena Bȍhmová chlubit titulem Pretty Woman. Nebála se vystoupit na pódium a v prosincovém finále, které sledovaly tisíce televizních diváků, jí jen o chloupek unikla přední místa. „Organizátoři vybrali dvě vítězky a další pořadí neurčili. Přesto to byl pro mě obrovský zážitek. Odnesla jsem si spoustu zkušeností a z mých soupeřek se staly kamarádky,“ řekla Bȍhmová.
Trofeje ze soutěže, stuhu, fotografie a novinové články si schovala do šuplíku. „Abych pak měla co vyprávět vnoučatům. Obrovsky mi to zvedlo sebevědomí a potěšilo mě, že to se mnou prožívaly celé Bolatice, kde teď bydlím,“ zakončila Böhmová.

Finále rozhodne o Missis

Pětadvacetiletá Alena Vitásková o titul missis bude teprve bojovat. To, jak zaujme porotu, však nezáleží jenom na ní, ale také na její šestileté dceři Elišce. Obě se probojovaly do finále a s pěti dalšími budou 20. února reprezentovat Moravu v Mariánských Lázních. „Už s Eliškou pilujeme naši volnou disciplínu s myškami, ale v čem půjdeme na módní přehlídku, neprozradím. Nejtěžší je před sálem plným lidí odpovídat na otázky,“ řekla Vitásková.