Kromě stávkujících dělníků potrápí Hyundai i žaloby

Problémů, se kterými se nyní Hyundai potýká, přibývá.

Automobilka bude muset kromě stávkujících dělníků, řešit i žalobu kvůli znečišťování životního prostředí. Právníci s Ekologického právního servisu Jiří Neshyba a Pavel Franc ji předali v pondělí vedení Hyundai v Nošovicích. „Potíž je v ropných látkách. Automobilka se zavázala k tomu, že bude používat zařízení, které je bude bezpečně odvádět z odpadních vod. Jenže technika, kterou používají, je špatná a škodliviny odcházejí s dešťovou vodou do Žermanické přehrady,“ shrnul Pavel Franc.
Ekologický právní servis nežaluje Hyundai poprvé. Už v říjnu podal na továrnu žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě kvůli zeleni. „Korejci slíbili, že když továrnu vybudují, vysázejí v jejím areálu stromy tak, aby se zachoval původní charakter krajiny. Ta byla členitá a žily tady rozmanité druhy rostlin a živočichů. Oni tu místo toho vysadili anglický trávník a stromy jsou jako podle pravítka. Navíc se jedná o nevhodné dřeviny. Přesně tak, jak to architekt nedoporučil,“ dodává Franc. V plánu měly podle něj být i pásy zeleně mezi plochami parkovišť, což Korejci také opomenuli. „Když jsme upozornili, že to nesplnili, zeptali se nás, zda by nestačilo beton natřít nazeleno,“ poukazuje na absurdní jednání vedení Hyundai právník.
Tiskový mluvší automobilky Petr Vaněk se předávání zúčastnil. „Bude se tím zabývat náš právník. Vís vám k tomu nyní nemohu říct,“ řekl Sedmičce.
U předávání žaloby byli zástupci ekologických sdružení Beskydčan a Půda pro život Leo Koštál a Ludmila Kozlová. Společně přinesli transparent hlásající některé zásadní body žaloby. Atmosféru happeningu dokreslilo vystoupení trumpetisty Milana Michny před administrativní budovou.
Žaloby jsou reakcí na údajné nedodržování takzvané Deklarace porozumění, kterou uzavřely před třemi lety stát, kraj, Hyundai a ekologické organizace. V deklaraci se Hyundai zavazuje mimo jiné k ochraně přírody.