Kuliče vrátilo do Mladé Boleslavi srdce

Poslední ze sedmi osobností města, které představuje týdeník Sedmička, je kapitán fotbalového klubu Mladá Boleslav Marek Kulič.

Nechybělo mnoho a fotbalová kariéra Marka Kuliče mohla skončit dřív, než pořádně odstartovala. „Na základní škole mi doktoři zakázali hrát fotbal kvůli astmatu. Táta chtěl, abych i přesto dělal nějaký sport a přihlásil mě na házenou. Pořád jsem ale chtěl hrát fotbal a v šesté třídě jsem se přihlásil zpátky do hradeckého klubu,“ vysvětluje.

Zazářil až v Boleslavi

Když hbitý útočník překonal první nepříjemnost, naskytla se o pár let později další překážka. Puberta. V sedmnácti s fotbalem skoncoval a trvalo dalších pět let, než se k míči a kopačkám zase vrátil. S nálepkou bohéma se od té doby setkává dodnes. „Je mi to jedno. Jsem splachovací,“ pokrčí rameny. Jeho kariéra se pořádně rozzářila až před pěti lety, když přišel do Mladé Boleslavi.
„Chtěla mě taky Slavia a Brno. Trochu jsem se rozmýšlel nad nabídkou Brna, ale rozhodl jsem se pro Mladou Boleslav a udělal jsem dobře,“ říká.
Hned v první sezoně (2005/2006) přispěl deseti góly k senzačnímu druhému místu v Gambrinus lize a postup do předkola Ligy mistrů. „Mám na to perfektní vzpomínky. Mančaft šlapal, parta byla výborná,“ říká Kulič.
Už tehdy tvořil s Lubošem Peckou produktivní útok. Spolupráce jim funguje i po dvou letech. „Marek je hodně šikovný fotbalista,“ popsal spolupráci Pecka. Kulič se probojoval v roce 2006 do reprezentace a v lednu 2007 si ho po skvělých výkonech vybrala Sparta. Spokojený tam ale příliš nebyl. Boj o ideální místo v sestavě mu narušila prasklá šlacha.

Poslechl srdce

Když mu po sezoně 2008/2009 skončila smlouva, Spartu opustil. Vrátil se do Mladé Boleslavi i přesto, že měl zajímavější nabídky. „Boleslav je pro mne srdeční záležitost,“ řekl loni v červnu při přestupu. Lákala ho pozice v útoku, ale také měl nadstandardní vztahy s prezidentem klubu Josefem Dufkem. „Padli jsme si do oka. Je to správný chlap,“ prozradí Kulič.
„Je to jeden
z nejvýznamnějších fotbalistů v prvoligové éře boleslavského fotbalu. Hráč, který umí pobavit
diváky finesami. Je vzorem i pro děti,“ chválí naopak prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek Kuliče.
Boleslavským se podzim nevydařil podle představ. Kdo ale rozhodně nezklamal? Marek Kulič. Góly připravoval spoluhráčům, ale především je sám dával. Devět tref z něj dělá nejlepšího podzimního kanonýra ligy. „Za góly jsem rád, ale radši bych je vyměnil za body, které by nám pomohly v tabulce
na pohárové příčky,“ má jasno. Sám o sobě říká, že mu druhá polovina sezony pokaždé svědčí víc. „Jsem milovník tepla, zahrádek a kafíčka. Asi jsem na jaro lépe připravený,“ tvrdí. Koruna pro nejlepšího střelce Gambrinus ligy je tedy ještě ve hře.

Je to opora

Má takový hráč nějaké špatné vlastnosti? „Jako každý člověk i Marek má nějaké negativní vlastnosti. Ani nejde o lidskou stránku jako spíš o jeho věčné odvykání od kouření,“ konstatuje Josef Dufek.
Jméno Kulič z fotbalového světa nevymizí díky jeho synovi. Čtyřletý Marek junior si už s míčem pohrává. „Přemýšlím, že ho přihlásím do přípravky. Byl bych rád, kdyby jednou hrál fotbal,“ říká Kulič.
Synovo jméno a datum narození stejně jako desetileté dcery Nikolky si loni v prosinci nechal vytetovat na paže. Překvapil tím i svého bývalého kolegu sparťanského Tomáše Řepku.
„Pro mě byl typ, do kterého bych to v životě neřekl. Varoval jsem ho: Marku, když si to dáš jednou, je to nakažlivý,“ řekl pro Deník Sport Řepka.

Kdo je Marek Kulič • narozen: 11. listopadu 1975
• výška: 175 centimetrů
• váha: 74 kilogramů
• mužstvo: BK Mladá Boleslav
• přišel: 15. června 2009
• herní post: útočník
• číslo dresu: 10
• odehráno v reprezentaci: 12 zápasů
• přezdívka: Kulda
• cíl: hrát co nejdéle, pokud to zdraví dovolí
• o čem přemýšlí: že bude jednou trénovat
• stav: ženatý
• děti: čtyřletý Marek, desetiletá Nikola