400 let od smrti Petra Voka: V Krumlově zhasnou světla, na Vltavě popluje růže

Petr Vok

Petr Vok Zdroj: wikimedia.org

Inscenací komedie Dvojí pravda o Vilémovi z Rožmberka dnes v Českém Krumlově začala Noc s Rožmberky připomínající 400. výročí úmrtí Petra Voka. Kromě divadelních představení jsou na programu oslav také prohlídky města s místními historiky a happening na Vltavě. Podle Jana Vozábala z Městského divadla se dnešní vzpomínky na vladaře pětilisté růže zúčastní více než 1500 lidí.

„Divadelní představení jsou beznadějně vyprodaná, stejně jako repríza Živých šachů na otáčivém hledišti, kde mohou lidé znovu sledovat souboj Petra Voka a velitele pasovských vojsk, který měl premiéru na letních městských slavnostech,“ řekl Vozábal. Hodně emotivní atmosféru podle něj poskytne návštěvníkům závěr akce. Kolem 21:00 ve městě zhasne veřejné osvětlení, rozezní se všechny zvony a na Vltavě popluje hořící pětilistá růže.

Komedie Dvojí pravda o Vilémovi z Rožmberka vznikla k 20. výročí Slavností pětilisté růže v roce 2006. O té doby měla na 90 repríz a hraje se dál. S úspěchem u diváků se podle organizátorů setkává i letošní premiérová hra Příběh Petra Voka aneb Movie Star 16. století žije!

Čtyřsté výročí úmrtí Petra Voka si lidé připomínají také v Třeboni a Vyšším Brodě. V Třeboni ve Dvořanské světnici v rožmberských renesančních interiérech zámku je zpřístupněna výstava Rozloučení s Petrem Vokem. „Návštěvníci na ní uvidí třeba pohřební štít Petra Voka, pohřební prapory, historické listiny i obrazy,“ řekl ČTK jeden z hlavních organizátorů Rožmberského roku a ředitel českobudějovického památkového ústavu Petr Pavelec.

Během Rožmberského roku se k oslavám připojily stovky subjektů, jejichž akce navštívily statisíce lidí. Konaly se dvě velké výstavy v Praze, otevřely se nové expozice v muzeích, uskutečnily se desítky slavností ve městech někdejšího dominia Rožmberků.

Petr Vok se narodil 1. října 1539 v Českém Krumlově a zemřel ve věku 72 let 6. listopadu 1611 v Třeboni. Patřil k předním postavám českých dějin, i když většinu života prožil ve stínu svého slavnějšího bratra Viléma. Pohřben je v rodinné hrobce ve Vyšším Brodě. Tam se bude, tak jako každý rok 6. listopadu, konat modlitba za Petra Voka. Do návštěvnického centra kláštera potom mohou zájemci přijít v sobotu i v neděli na některou z cyklu rožmberských přednášek.