Al-Káida cílí na děti - láká je kresleným filmem

Budoucí bojovník svaté války

Budoucí bojovník svaté války

(VIDEO) Odnož teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově připravuje animovaný dětský film o aktivitách členů teroristických organizací v islámské „svaté válce“. Přestože jsou výdobytky Západu islámskými fundamentalisty obyčejně nazývány „jedem“, Al-Káida se zřejmě inspirovala Disneyovým studiem a svým filmem s akčními hrdiny chce získat děti do svých řad. O připravovaném snímku informovala londýnská nadace Quilliam.

Film ve stylu snímků studia Walta Disneye se obrací na děti a vypráví příběhy o Prorokovi i svaté válce a šíří propagandu proti Západu. Postavy filmu jsou rovněž děti, které se účastní přepadů, vraždění a plánování teroru. Na arabské webové stránce bojovníků svaté války film avizovala skupina abú Laise. Ta je spjatá s Al-Káidou na Arabském poloostrově.

Webová stránka radikálů film prezentuje jako „velmi vzrušující příběh“, ale Noman Benotman, někdejší účastník svaté války a nynější analytik v Quilliam upozorňuje, že záměr tvůrců nemusí vyjít: „Rodinám se nebude líbit, že se tímto způsobem Al-Káida obrací přímo na jejich děti a snaží se tak podkopat rodičovskou aktivitu.“

Ukázky z kresleného filmu organizace islámských fundamentalistůUkázky z kresleného filmu organizace islámských fundamentalistůUkázka z připravovaného animovaného filmu z dílny Al-KáidyUkázka z připravovaného animovaného filmu z dílny Al-KáidyUkázky z filmu z dílny animátorů Al-Káidy

Američané zatím o vzniku filmu pochybují, zároveň však připouštějí, že pokud se na internetu a nosičích objeví, bude to důkaz, že teroristé vyvíjejí maximální úsilí pro to, aby do svých řad zlákali mládež.

Dětský animovaný film o sebevražedném atenátu, který vysílala íránská televize ráno 28. října 2005

Tvůrci propagandistického filmu už dali na web čtyři ukázky a prosí publikum o připomínky. Ty byly většinou kladné, sešlo se ale také několik kritických, v nichž si uživatelé stěžují, že šátky na hlavách božích bojovníků by na děti mohly působit příliš děsivě. Zřejmě ale ani po případných citlivých úpravách nelze očekávat, že by se animované dobrodružství dětí ve svaté válce objevilo na programu některého z příštích ročníků třeba zlínského festivalu filmu pro děti a mládež.