Animované filmy nevydělávají

Zdroj: bontonfilm

Hollywoodským studiím přestává fungovat jeden z hlavních strojů na peníze – animované filmy pro celou rodinu. Zatímco ještě loni vydělaly hity jako Toy Story 3, Shrek 4 či poloanimovaná Alenka v říši divů stovky milionů dolarů a dva z nich dokonce překonaly miliardu, letošní počítačem kreslené snímky příliš nefungují – doma, ani ve světě.

A podle dat serveru boxofficemojo.com to platí univerzálně pro produkty všech studií, včetně hlavních hráčů Pixar a DreamWorks Animation. Ve srovnání s hrubými tržbami animovaných hitů let 2009 a 2010 letos klesla hladina tržeb o 100 až 200 milionů dolarů pro americký trh, celosvětově pak až o půl miliardy.

Dokládá to případ snímku Auta 2, jehož rozpočet se vyšplhal přes 200 milionů dolarů a který je letošním nejlépe vydělávajícím animovaným filmem v amerických kinech. V USA utržil pouhých 186,2 milionu dolarů, po celém světě pak celkem 476,2 milionu.

To je výrazný neúspěch v porovnání s prvním filmem Auta z roku 2006 a především ve srovnání s loňským filmem Pixaru Toy Story 3: Příběh hraček (v amerických kinech 415 milionů, celosvětově přes miliardu dolarů).K lepším výsledkům proti předchozím letům nepomohla ani inflace, vyšší počet drahých trojrozměrných projekcí a z obojího vyplývající rostoucí průměrná cena vstupenky. Z toho vyplývá, že ještě výrazněji než tržby klesla návštěvnost.

Celosvětové tržby letošníchanimovaných filmuCelosvětové tržby letošníchanimovaných filmu | boxofficemojo.com

Totéž platí i pro Kung Fu Panda 2, která je s částkou 616,4 milionu dolarů celosvětově nejnavštěvovanějším animovaným filmem letoška. Na domácím trhu ale snímek DreamWorks zcela propadl (163,4 milionu dolarů, což je o více než 50 milionů méně než původní Kung Fu Panda z roku 2008). Šéf DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg vidí chybu v nasazení filmu proti úspěšné komedii Pařba v Bangkoku. Rozhodnutí uspořádat premiéru Kung Fu Panda 2 ve stejný den označil při zveřejnění výsledků hospodaření studia za „kalamitu“.

Další snímky, jako Rio, Rango či Hop, také zaostaly za předpoklady producentů a šéfů studií. Letošní rok nabídne již pouze čtveřici výrazných animovaných produktů, které by mohly sezonu tohoto segmentu kinematografie vylepšit. V listopadu se do amerických kin dostane volné pokračování Shreka Kocour v botách, Happy Feet 2 a britský příspěvek Velká vánoční jízda, v prosinci pak Steven Spielberg představí svou verzi Tintinových dobrodružství.


21 nejlepších filmů pro děti všech dob. Snímky, které mají rádi i rodiče. Více zde >>>