Benátky zahájí drama George Clooneyho

Připraveno. Na benátském Lidu probíhají poslední přípravy před
vypuknutím 68. ročníku slavného
festivalu

Připraveno. Na benátském Lidu probíhají poslední přípravy před vypuknutím 68. ročníku slavného festivalu Zdroj: reuters

Hvězdně obsazené politické drama The Ides of March (Březnové idy) režiséra George Clooneyho dnes zahájí program 68. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který je nejstarší filmovou přehlídkou svého druhu vůbec.

Clooneyho snímek, v němž si vedle režiséra zahrál Ryan Gosling, Paul Giamatti a herečka Marisa Tomei, bude zároveň usilovat o hlavní cenu festivalu, Zlatého lva. Zda mu jej porota vedená slavným americkým režisérem Darrenem Aronofskym přiřkne a kdo obdrží další festivalové vavříny, bude známo v sobotu 10. září.

George Clooney však zdaleka není jediným slavným tvůrcem, který v benátské soutěži představí svou novinku. Z amerických filmařů vedle Clooneyho zaujme účast Todda Solondze (Dark Horse), a především nestora americké kinematografie a režiséra slavných děl jako Vymítač ďábla či Francouzská spojka, Williama Friedkina. Ten uvede snímek se slibným názvem Killer Joe. Nevyzpytatelný Kanaďan David Cronenberg pak do Benátek veze novinku Nebezpečná metoda, která se v českých kinech objeví 23. února příštího roku.

Celebrita. George Clooney patří k největším hollywoodským hvězdám, tentokrát se představí jako režisérCelebrita. George Clooney patří k největším hollywoodským hvězdám, tentokrát se představí jako režisér|profimedia

Z evropských autorů je netrpělivě očekáván především druhý snímek Brita Stevea McQueena Shame, v němž se objeví Michael Fassbender, McQueenův objev v debutu Hlad. Taktéž nejnovější dílo Romana Polanského Carnage vzbuzuje dopředu velká očekávání. Autor skvělého hororu Ať vejde ten pravý, Švéd Tomas Alfredson, se v Benátkách pochlubí adaptací špionážního thrilleru Johna Le Carré Tinker, Tailor, Soldier, Spy, v němž si zahráli Gary Oldman a Colin Firth. Pikanterií letošního ročníku je účast jednoho filmu v soutěži, jehož identitu si organizátoři ponechávají do poslední chvíle pro sebe.
Jak je již smutným zvykem posledních let, český zástupce se do hlavní soutěže velkého evropského festivalu nedostal. Přesto se na „Lidu“ česká stopa letos otiskne poměrně výrazně. Světovou premiéru si zde odbude filmová adaptace slavného komiksu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 Alois Nebel.

Režisérem na české poměry zcela netradičního snímku je debutující Tomáš Luňák, který z benátského festivalu pojede na další prestižní filmovou přehlídku – do Toronta (tamní festival startuje 8. září).

Česká stopa. Film Alois Nebel se představí mimo hlavní soutěžČeská stopa. Film Alois Nebel se představí mimo hlavní soutěž|e15

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.