Black Sabbath v původní sestavě vydají desku a vystoupí v Praze

Black Sabbath

Black Sabbath Zdroj: profimedia.cz

Slavná britská rocková kapela Black Sabbath vydá v červnu nové album, při jehož nahrávání se po více než třech desetiletích sešly tři hlavní osobnosti souboru - zpěvák Ozzy Osbourne a kytaristé Tony Iommi a Geezer Butler. Muzikanti se na sklonku roku vydají na koncertní turné, při němž se 7. prosince představí v pražské O2 areně, oznámil Petr Novák z pořádající agentury Live Nation.

Podle Nováka půjde o jednu z posledních možností, kdy mohou posluchači své idoly vidět na živém vystoupení.

Ve své nejslavnější sestavě se skupina Black Sabbath, která je považována za jednoho z hlavních průkopníků heavy metalu s hity jako Iron Man nebo War Pigs, měla představit loni i v Praze. Plánovaný koncert však byl vzhledem ke zdravotním potížím kytaristy Iommiho nahrazen projektem Ozzy & Friends. Legendární Black Sabbath v neúplném složení v Česku již několikrát koncertovali, naposledy v roce 2005 na pražském Výstavišti.

Novou desku s trojicí členů kapely nahrál bubeník Brad Wilk z Rage Against The Machine.

„Bez Black Sabbath by tvrdý rock určitě vypadal jinak. Ať už si o nich myslíte, co chcete, v dobách své největší slávy byli doslova stylotvorní a tolik pilných žáčků či plagiátorů jako oni má málokdo,“ prohlásil Novák.

V roce 2006 byla skupina Black Sabbath uvedena do Dvorany slávy amerického rokenrolu. Po celém světě se prodalo více než 70 milionů jejích alb. Původní členové kapely, všichni šedesátníci, vydali své poslední studiové album Never Say Never s novými nahrávkami v roce 1978.

Rocková ikona vystoupila v Česku