Česko má bronz z šampionátu ve hře na imaginární kytaru

Imaginární kytara

Imaginární kytara Zdroj: CTK/AP/Aleksi Makkonen

(VIDEO) Třetí místo na mistrovství světa ve hře na imaginární kytaru nazvaném Air Guitar World Championships 2011, které se uskutečnilo ve finském Oulu, získala česká reprezentantka Veronika Müllerová. Také celkovou vítězkou se letos poprvé v historii soutěže stala žena, německá reprezentantka Aline Westphalová.

„I přes deštivé počasí sledovalo světové finále 7000 lidí,“ uvedl organizátor české účasti na 16. ročníku šampionátu Filip Černý, který je s výkonem své svěřenkyně spokojen. „Podle mého si zasloužila lepší hodnocení poroty,“ řekl. „Jsem rád, že domů vezeme alespoň bronz, to je velmi důležité pro budoucnost této podivné disciplíny u nás,“ konstatoval.

Na ještě lepší umístění v budoucnosti pomýšlí také závodnice. „Vítězství jsme měli na dosah ruky. Příští rok to zkusím znovu, doufám, že bude štěstí na naší straně,“ uvedla Müllerová. Vystudovaná inženýrka chemie je ženou mnoha zájmů; věnuje se také bojovým sportům i ochotnickému divadlu.

Vítězná vystoupení letošního šampionátu

Air Guitar je celosvětově rozšířená recesistická soutěž, ve které soutěžící předstírají hru na kytaru. Soutěže, která se koná od roku 1996, se účastní zástupci více než 20 zemí. Při krátkém vystoupení se soutěžící snaží co nejpřesvědčivěji navodit dojem, že mají v ruce hudební nástroj. Výkon mohou doprovázet tanečními kreacemi či pantomimou.

Legenda imaginární kytary C Diddy

Ďábelský Björn Türoque

Zástupce Česka se šampionátu poprvé zúčastnil loni, tehdejší reprezentant Bedřich „Babinoška“ Lévi však porotu nepřesvědčil. Černý alespoň o Léviho finské misi natočil krátký dokumentární film Podivuhodná cesta za titulem mistra světa.