Čínský umělec a disident Aj Wej-wej vydá heavymetalové album

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej Zdroj: Profimedia.cz

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej, který se dosud pohyboval na poli výtvarného umění, zveřejnil plány, které ho zavedou do jiné umělecké oblasti - chystá se vydat album s nahrávkami ovlivněnými heavy metalem, napsal zpravodajský server BBC News. Na albu má být devět nahrávek, z nichž některé Aj Wej-wej popisuje jako „punkovější“ a jiné jako „popovější“.

Umělec známý převážně sochami a instalacemi se prý začal zajímat o hudbu během 81 dní, po které ho čínské úřady v roce 2011 držely bez jakéhokoli obvinění ve vazbě. Po propuštění byl obviněn z daňového úniku a úřady mu vyměřily pokutu ve výši 15 milionů jüanů (asi 47,3 milionu korun). Pětapadesátiletý Aj označuje toto obvinění za politicky motivované.

„Když jsem byl zadržen, dozorci mi často říkali, abych něco zpíval, ale protože nejsem s hudbou obeznámený, tak jsem se styděl,“ řekl Aj Wej-wej agentuře Reuters. „Všechno, co jsem uměl, byly vojenské písně čínské lidové armády,“ dodal. „A pak jsem si pomyslel: 'Až se dostanu ven, udělám něco spojeného s muzikou'.“

Album dostalo název Divina Commedia (Božská komedie) podle Danteho slavného díla. Jde také o odvolávku na přezdívku „Aj Bůh“, kterou Aj Wej-wejovi dali jeho přívrženci. Aj dodal, že texty napsal sám a bude rovněž debutovat coby zpěvák. Hudbu složil jeho přítel, rocker Cuo-siao Cu-čou.