Dětské umění ve sklepení U Kamenného zvonu

Výstava Uměním ke svobodě

Výstava Uměním ke svobodě Zdroj: aubadiac

Vše začalo velmi úspěšnou interaktivní výstavou Orbis pictus, následovala expozice Play v Mánesu a nyní se servíruje menu pod názvem Labyrint smyslů, jež vyvrcholí v červnu v rakouském Linci. Vše pod taktovkou výrazného umělce Petra Nikla, jehož fantazie je snad nekonečná. Součástí tohoto projektu je také aktuální světelná až pohádková přehlídka dětské inspirace v gotickém sklepení Domu U kamenného zvonu nazvaná Uměním ke svobodě.

Expozice představuje pohled dětí na tvůrčí činnost a shrnuje zážitky a tvorbu dětí z dětských domovů za poslední desetiletí. Široké spektrum uměleckých děl a postupů (od fotografie až k videu a dokumentárnímu zpracování) vznikalo pod patronátem a vedením českých umělců.

Zrodila se veselá, dětsky upřímná výstava, která vyzdvihuje rukama samotných jejích stvořitelů tvůrčí fantazii a poukazuje na opomíjený fakt, že je důležité naučit se i tuto fantazii vnést do reálného života. Člověk bez fantazie je člověkem nesvobodným. Škoda jen, že expozice bude přístupná tak krátce, jelikož „dospělácký“ svět potřebuje fantazii a inspiraci jako sůl.

Atmosféra sklepení je ojedinělá a veřejnosti se příliš často neukazuje. Spojením mimořádného otevření sklepení a instalace nevšedních artefaktů přináší expozice dvojí zážitek.

Výstavu přichystaly samy děti pod vedením architekta Jiřího Vovse, což je již patrné hned při vstupu do sklepení. Jednoduchost a strohost kamenných kleneb a nasvícení barevných obrazů či objektů z plastových lahví vtáhne do magického světa nebo do králičí díry spolu s Alenkou a objeví říši plnou nápadů a světelných efektů.

Další dřevěné objekty, vysoké věže jsou nainstalovány v temném tunelu. Přírodní světlo z malého okénka věže ještě zvětšuje, až návštěvníka napadne, že se octl například v New Yorku.

Výstavu uzavírá interaktivní objekt Sensorium Oldřicha Hozmana a Jiřího Walda, který děti doplnily vlastní tvorbou. Sensorium vyzkouší vaše smysly a motivuje k jejich dennodennímu bystrému používání. Vše krásné přichází přece přes smysly. Tato výstava inspiruje dospělé návštěvníky a také si hraje s myšlenkou, že výchova ke svobodě je tou nejlepší ochranou před závislostmi všeho druhu.

Autorka je spolupracovnicí redakce