Dr. Watson je žena a bydlí s detektivem Holmesem v New Yorku

Seriál Elementary přestěhuje Sherlocka Holmese do New Yorku a z doktora Watsona se stane žena.

Seriál Elementary přestěhuje Sherlocka Holmese do New Yorku a z doktora Watsona se stane žena. Zdroj: CBS

Zatímco britská televize BBC nedávno oznámila a oficiálně potvrdila natočení třetí minisérie o slavném detektivu Sherlocku Holmesovi, kterou zasadila do současnosti, Američané zašli ve změnách v díle sira Arthura Conana Doyla ještě krapet dál. Již za necelý měsíc představí seriál o detektivovi Holmesovi, který přesídlil do New Yorku a kterému pomáhá doktorka Watsonová.

Příští rok uplyne přesně 120 let od chvíle, kdy autor slavného detektiva pohřbil. Jenže o deset let později jej musel kvůli velkému tlaku veřejnosti resuscitovat. A zdá se, že od té doby se svérázný vyšetřovatel zločinů rozhodl neustále se navracet. Postava detektiva a jeho pomocníka Dr. Watsona se stala nejvíce adaptovanou fiktivní postavou na světě. Jen ve filmech se objevila více než dvěstěkrát a ztvárnilo ji více než 75 herců. Nejnovější variaci na geniálního anglického detektiva představí již koncem září americká stanice CBS v seriálu Elementary.

V hlavní roli seriálu se představí Jonny Lee Miller a Lucy Liu. Ti se budou snažit rozlousknout případy, které newyorská policie považuje za nevyřešitelné. Po ostudě a odvykací léčbě uteče Sherlock z Londýna na Manhattan, kde jej jeho otec nastěhuje do bytu s rozvážnou doktorkou Watsonovou, která na něj má dohlížet. Ta před lety patřila mezi úspěšné chirurgy, ale při zpackané operaci jí zemřel pacient a ona přišla o lékařskou licenci. Nyní se snaží pomáhat lidem. Její snahu ovšem přirozeně svérázný Sherlock odmítá a naordinuje si vlastní terapii - práci policejního konzultanta. Brzo ale zjistí, že její lékařské zkušenosti jsou pro řešení jeho případů přínosem a Watsonovou pro změnu nadchne vyšetřování.

Pokud se ptáte, zda se na televizních obrazovkách najde místo pro dvě soudobé varianty Sherlocka Holmese, producent seriálu Robert Doherty je přesvědčen, že ano. „Viděl jsem Sherlocka v mnoha románech, v komiksech, v televizních seriálech i filmech. Některé jsou lepší než jiné, ale žádný z nich nedokázal zničit jeho značku. To je vklad, se kterým jej Conan Doyle stvořil na počátku,“ řekl Doherty o svém chystaném díle.

Zda se americké CBS podaří napodobit úspěch BBC, která přenesla dobrodružství geniálního detektiva do jednadvacátého století a stvořila tak unikátní verzi Sherlocka Holmese je ovšem otázkou. Britská série je divácky velmi úspěšná a její tvůrci brzo rozptýlili obavy zastánců tradiční podoby Holmese ze znesvěcení jeho odkazu. Scénáristům BBC se totiž povedlo brilantně a s úctou rozpracovat postavy z detektivových dobrodružství a naroubovat jeho nejklasičtější příběhy do dnešního světa. V jejich příbězích tak člověka vůbec neruší, že současný Sherlock si své domněnky potvrzuje v telefonu s mobilním připojením. Nezbývá než doufat, že americká verze se o totéž alespoň pokusí.