E15 z Varů: Casey Affleck spoléhá na týmovou práci, kvality režiséra a zajímavé projekty

Casey Affleck s přítelkyní.

Casey Affleck s přítelkyní. Zdroj: Martin Hykl, David Kundrát

Casey Affleck a Floriana Lima: Dotek Hollywoodu
Casey Affleck
Casey Affleck
4
Fotogalerie

Na filmový festival do Karlových Varů měl přijet už před čtyřmi roky s působivou krimi romancí Ain‘t Them Bodies Saints. Dnes je ze zajímavého nezávislého herce komerčně i umělecky úspěšná hvězda, která si Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary přidává k Oscarovi, Zlatému glóbu a ceně BAFTA.

V jednačtyřiceti má za sebou Casey Affleck řadu pozoruhodných filmů nezávislého ražení, především však jeden z nejzajímavějších titulů loňského roku - psychologické drama Místo u moře. V českých kinech mělo premiéru v únoru.

Do Karlových Varů sympaticky neokázalý herec přivezl poetický mysteriózní příběh Přízrak, ve kterém je jeho postava většinu času kompletně zahalená. Affleck novinářům prozradil, že pod prostěradlem ho dokonce dost často někdo nahrazoval. Neobvykle vyprávěný příběh o stěhování a ztrátě partnera je tak jakýmsi filmem „s hvězdou bez hvězdy“. Zdá se však, že přinejmenším hercovým fanouškům v Karlových Varech to nevadí.

Casey Affleck přijel na festival jako součást tvůrčí delegace - spolu se scenáristou a režisérem Přízraku, Davidem Lowerym, a jeho producenty Tobym Halbrooksem a Jamesem M. Johnstonem.

Svůj film uvedli před nabitým Velkým sálem v neděli po poledni a s diváky se o něm rozhodli pohovořit v rámci populárního formátu KVIFF Talk. Na ten má demokraticky přístup kdokoli, ale některé herecké celebrity těsný kontakt s veřejností neláká.

Pro Afflecka je však možná zajímavější než tisková konference, v jejímž závěru začal pro kolegy sám vymýšlet soustředěnější otázky, než na jaké se zmohla většina přítomných novinářů. Vliv na to měla i skutečnost, že herec s Davidem Lowerym nespolupracoval poprvé a že experimentování s pravidly a zkoumání prostoru pro chyby je součástí jejich spolupráce.

Před stadiem střihu je nyní jejich další společný film – komedie The Old Man and the Gun, ve které Robert Redford hraje zestárlého bankovního lupiče a Affleck jeho protivníka na straně zákona – umanutého kriminalistu.

Právě žánr krimi Caseyho Afflecka opakovaně přitahuje. V roce 1995 debutoval ve vražednickém thrilleru Zemřít pro…, objevil se v sérii krimi komedií Stevena Soderbergha Dannyho parťáci nebo v noirové krimi Gone, Baby, Gone, kterou režíroval jeho starší bratr Ben. V roce 2008 získal Casey Affleck své první nominace na Oscara a Zlatý globus za vedlejší roli ve westernové krimi Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem.

Čistě žánrových snímků ovšem v jeho filmografii moc nenajdeme. V klasické hollywoodské krimi ho tak asi uvidíme jen stěží. Projekty si totiž nevybírá podle standardních měřítek spojených s návštěvností, ale podle vlastního vztahu k tématu a důvěryhodnosti režiséra.

Vítej zpátky, Casey! Do Karlových Varů se vrací oscarový herec a režisér Casey Affleck. Více zde >>>