Filharmonie poprvé vystoupila se staronovým šéfdirigentem Bělohlávkem

Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek Zdroj: ctk

Uznalými ovacemi vstoje ocenilo včera večer publikum Českou filharmonii (ČF) a jejího nového šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Šéfdirigentské taktovky se znovu ujal po více než po dvaceti letech. Slavnostní koncert se v zaplněné Dvořákově síni Rudolfina pořádal u příležitosti zahájení 117. sezony. Hostem večera byl světově uznávaný kanadský barytonista Gerald Finley.

Program ve znamení osudových setkání otevřely symfonická věta Vox clamantis od Petra Ebena a Beethovenova Symfonie č. 5 zvaná Osudová. Po přestávce s velkým ohlasem přednesl Finley písně z Mahlerova Chlapcova kouzelného rohu. Večer symbolicky vyvrcholil známou Sinfoniettou Leoše Janáčka. Pódium rozzářily kytice oranžových gerber, květiny zdobily i fraky filharmoniků. Právě oranžová barva doprovází novou image a propagační materiály České filharmonie.

V posluchačských řadách usedlo mnoho významných osobností pražské kulturní i politické scény, mimo jiné předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, ministr financí Miroslav Kalousek i ministryně kultury Alena Hanáková (oba za TOP 09 a STAN). Podle informací ČTK koncertu přihlížel i šéf londýnského Symfonického orchestru BBC, u něhož Bělohlávek v předchozích šesti letech jako šéfdirigent působil.

Na koncert se přijeli podívat i zástupci zahraničních nahrávacích společností, kteří sledují nový vývoj ČF. Vedení filharmonie v těchto dnech vyjednává o realizaci nahrávacího projektu všech symfonií Antonína Dvořáka a rádo by ho zaštítilo prestižní vydavatelskou značkou.

Před koncertem bylo cítit mírné napětí jak u hráčů, tak v předsálí, publikum nicméně Bělohlávka uvítalo velmi vřele. Jeho příchod k ČF je vnímán jako určitá naděje pro orchestr, který v uplynulých 20 letech prošel několika krizemi. Právě Bělohlávkův odchod v roce 1992 považují někteří odborníci za historickou chybu, tehdy působil u ČF pouhé dva roky, hráči si totiž tajně místo něj zvolili Gerda Albrechta.

David Mareček: Chceme vrátit filharmonii do první světové desítky

V předchozích měsících prošel orchestr , která byla i s lepším platovým ohodnocením hráčů podmínkou šéfdirigentova nástupu. Šestašedesátiletý Bělohlávek chce v čele ČF posilovat vědomí jedinečnosti české hudební kultury a českou hudbu prosazovat v cizině. Příští rok nastoupí jako hlavní hostující dirigent také k Rotterdamské filharmonii.