Filla a Vingler zahaleni do trojské pompéznosti

Dvojice talentů. Aktuální expozice
představuje nepříliš známé grafiky Emila
Filly a dílo dosud málo vystavovaného sochaře Vincence Vinglera

Dvojice talentů. Aktuální expozice představuje nepříliš známé grafiky Emila Filly a dílo dosud málo vystavovaného sochaře Vincence Vinglera Zdroj: ghmp

Galerie hlavního města Prahy ve svých trojských prostorách uvádí dvojici umělců, kteří nemají nic společného, navzájem si nekonkurují, nerozbíjejí zámeckou atmosféru a jejich osobitá expresivita je zřejmá v celé expozici. Dvě výrazné osobnosti, dva zcela odlišné životy.

Emil Filla velmi nadaný a známý malíř, Vincent Vingler na druhé straně sochař tvořící v ústraní. Filla z této dvojice vystupuje do popředí, ale jen svými grafikami, které nebyly uceleně ještě nikdy vystaveny. Jinak je pro nás v zásadě Filla „okoukaný“ exponát. Vingler svým tvůrčím přístupem připomínající tvorbu francouzského sochaře Brancussiho vyzdvihuje svět zvířat a v podání architekta výstavy Tomáše Svobody je expozice velmi silným zážitkem.

Filla jako představitel české moderny byl u nás i ve světě několikrát prezentován v různých podobách. Z archivů byly vyňaty hlavně jeho grafické listy, například soubor leptů k Nezvalově sbírce Torzo naděje. Cyklus leptů je okouzlující. Barokní přebujelost ve spojení se zatemnělými místnostmi, které osvětlují jen velké křišťálové lustry, ale vytváří dojem sklepa a obrazy tak bohužel zanikají a propadají se do tmy. Některé místnosti jsou obsahově a žánrově neucelené. Rozdělení exponátů v některých okamžicích není vhodné a občas působí na první pohled chaoticky.

Dvojice talentů. Aktuální expozice představuje nepříliš známé grafiky Emila Filly a dílo dosud málo vystavovaného sochaře Vincence VingleraDvojice talentů. Aktuální expozice představuje nepříliš známé grafiky Emila Filly a dílo dosud málo vystavovaného sochaře Vincence Vinglera | ghmp

Opakem jsou Vinglerovy plastiky plné světla a odlesků. Bronz či dřevo spolu souzní barevně a ladné tvary jeřába, antilopy, sovy, ryb jsou neskutečně dynamické ve své plastické strnulosti. Vingler vždy stál programově mimo vývojové proudy a jeho sochařská tvorba si uchovávala odstup. Snad proto není známý širší veřejnosti.

Aktuální výstava ho se všemi zaslouženými pompami konečně představuje. Instalace není chronologická, plastiky jsou rozmístěny do tří celků: Na souši, Ve vodě a Ve vzduchu, nazvaných podle míst, kde zvířata žijí. Komorní interiérové plastiky působí velmi jemně až uhlazeně, externí, jež jsou umístěny na nádvoří a v parku zámku, jsou čistým a výrazným doplňkem geometricky pojatého tvaru zámeckého parku. Vingler si tento prostor zaslouží a Troja si zaslouží Vinglera. Filla je v tomto případě jen doplňkem.

Emil Filla: Ze sbírek GHMP, Vincenc Vingler: Sochy zvířat

Galerie hlavního města Prahy – Trojský zámek

Výstavy trvají do 4. listopadu
Hodnocení: 80 %

Autorka je spolupracovnicí redakce