Film o železné lady vzbuzuje rozpaky, Streepová je ale oceňována

Meryl Streepová ve filmu Železná lady

Meryl Streepová ve filmu Železná lady

(VIDEO) Britští filmoví kritici netají rozpaky nad životopisným snímkem Železná lady o bývalé britské ministerské předsedkyni Margaret Thatcherové, který má dnes v Londýně předpremiéru. Za jeho světlou stránku ale shodně považují výkon americké herečky Meryl Streepové, která ve filmu hraje hlavní roli a která by podle množících se spekulací mohla za něj dostat svého třetího Oscara.

Streepová, kterou čeká letošní čestný Zlatý medvěd za celoživotní dílo a která byla nominována v souvislosti s filmem Železná lady na ocenění Zlatým glóbem pro nejlepší herečku, ztvárňuje stárnoucí konzervativní premiérku Thatcherovou, která bilancuje svou politickou kariéru.

„Streepová našla za karikaturou ženu,“ reagoval list Times. „Pouze herečka úrovně Streepové mohla zachytit podstatu Tchatcherové,“ přidal se deník Daily Mail. Podle Guardianu je ovšem Streepová velkou zbraní tohoto místy idiotského a pochybného snímku, který je „krutým znázorněním věku, samoty a dekadence“.

Film zkritizoval také autor životopisu Tchatcherové John Campbell, z jehož díla výrobci filmu přitom čerpali. Podle Campbella je postavení Tchatcherové zveličováno na úkor dalších členů její někdejší vlády, a to hlavně v případě exministra zahraničí Geoffreyho Howea.

Trailer k filmu The Iron Lady

Snímek natočila britská režisérka Phyllida Lloydová, která se Streepovou spolupracovala již na populárním filmovém muzikálu Mamma Mia!. Britská kina film premiérově uvedou v pátek, česká o necelé dva měsíce později.

Éra Thatcherové (1979 až 1990) byla obdobím velkých sociálních a ekonomických změn v Británii. Jako jediná žena v úřadu britského premiéra dokázala zlomit moc odborů, které místy až tyranizovaly Británii neustálými stávkami, a z milionů Britů učinila majitele akcií a domů. Názor na osobnost jediné britské premiérky však Brity stále rozděluje.