Happy Happy aneb Norové s křečovitým úsměvem o manželství v krizi

Manželské hry.
Dokonalý sousedský večer, nebo maskovaná nešťastná manželství?

Manželské hry. Dokonalý sousedský večer, nebo maskovaná nešťastná manželství? Zdroj: cinemart

Norské komedie si u nás získaly dobré jméno díky populárním titulům jako Kámoš nebo Kurz negativního myšlení. Novinka Happy Happy se také prezentuje jako norská komedie. Skandinávskou zemi v ní nepřehlédnete. Vše se odehrává na zasněženém venkově před Vánoci, ten rok, co od Norů dostal Nobelovu cenu Barack Obama. Pro zasmání tu toho ovšem moc není. A nejen proto, že hlavní hrdince, vdané matce Kaje, už úsměv zamrzl do křečovité masky naivní optimistky.

Debut režisérky Anne Sewitskyové spíš podivně než zábavně zobrazuje dvě manželství, která jsou dokonalá jen na první pohled přes zamlžené okno. Jakmile Kaja dostane při párových společenských hrách na návštěvě u nových sousedů malý hysterický záchvat a pak orálně uspokojí toho manžela, který není její, naplno odstartuje další rodinnou vztahovou tragikomedii, akorát ošperkovanou špetkou bizarností.

Ne moc vhodných, jako je odraz rodičovských krutých hrátek ve hře dvojice synů ústředních hrdinů, z nichž jeden je nemluvný adaptovaný černoušek z Afriky, jemuž blonďatý malý Nor názorně ukazuje, jak fungovalo otroctví. Nebo naopak žádaných netradičních vsuvek, jako je elegantní mužský pěvecký kvartet, jenž ironicky komentuje děj americkými spirituály a folkovými písničkami. Jen tento nápad spolu s energickým a přesným výkonem Agnes Kittelsenové v roli Kaji vytrhávají film z obyčejné nenápadnosti a předvídatelnosti.

V době, kdy Obama v televizi přednese svůj mírový projev, už i v rodinách zavládne mír. Kaja se konečně odváží vidět pravdu o svém vztahu a být zodpovědná sama za sebe a z příběhu o nevěře je zase příběh o manželství, tentokrát už zklidněle dospělejší. Happy Happy ale není dílo zcela vyzrálého filmaře. Dokáže dobře podat své hlavní aktéry, jejich milostná dobrodružství ale působí poněkud naplánovaně.

Happy Happy

(romantický, Norsko, 85 minut)
Režie: Anne Sewitskyová
Hrají: Agnes Kittelsenová, Henrik Rafaelsen, Joachim Rafaelsen, Maibritt Saerensová
Premiéra: 13. října
Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.