Ilegální umění se nastěhovalo do městské knihovny

Výstava Městem posedlí

Výstava Městem posedlí Zdroj: Katerina Velcova

Galerie hlavního města Prahy prezentuje pod názvem Městem posedlí specifické pouliční umění street art a graffiti. Umění ulice se po několika menších pražských projektech a po mezinárodním festivalu NAMES nastěhovalo ve velké pompéznosti do galerijních prostor. Neztrácí tímto krokem na své originalitě a rozmáchlého vyjadřování? Neztrácí, galerie se proměnila v město, a potvrdila tímto počinem, že se nezalekne ani tak náročného přesunu „destruktivního“ umění do oficiálních prostor.

Mezinárodní výstava představuje tvorbu šestadvaceti autorů z celého světa. Každý z nich má svůj originální tag (podpis) a vyjadřuje se svým rukopisem naprosto svobodně. Všechny místnosti mají dynamiku, jsou přeplněné výraznými myšlenkami, které napadají bílé stěny galerie. Národnostní představy o životě se různí v jednotlivostech, barevných kombinacích, použitých symbolech či zakomponováním textových úryvků do sprejerových velkoformátových příběhů. Ale jedno je spojuje – město, které pro ně představuje inspiraci, ateliér, plátno.

I když nezasvěcenému člověku přezdívky autorů nic neřeknou, všichni patří k těm nejvýraznějším sprejerům ve svých teritoriích. Použitá exprese v malbách vystihuje zaměření každého jednotlivce a město, ze kterého pochází. How’n’nosm původem z Baskicka vytvořil dokonalý černorůžový svět s několika skrýšemi, které se postupně poodhalují při hlubším průzkumu. Jeho série minipříběhů připoutá návštěvníka na několik minut k zemi a potom jej zpět vyvrhne do reality.

Jedna z mála žen, Američanka SWOON, si získala v globálním měřítku respekt. Tag je odlišný od ostatních zúčastněných, je v něm obsažen ženský cit a chuť po doteku. Její černobílý svět je graficky propracovaný a každý použitý symbol má pevné místo ve světě fantazie obklopujícím všechny čtyři stěny malého prostoru. Používá prvek zvrásňování vrstev, malba je v neustálém pohybu a roztěkává divákovu mysl.

Zkrocení writeři mají i nadále svoje kořeny v nezávislých zónách. I když je toto umění v některých zemích trestné, neztrácí na své přitažlivosti a oblibě, spíše naopak. Sprejeři městem posedlí stále přibývají. Proč? To už je ale jiná kapitola dějin.

Různí autoři: Městem posedlí Městská knihovna v Praze Výstava trvá do 13. ledna 2013 Hodnocení: 100 %