Jméno jako osud. Křestní či příjmení, obě rozhodují o úspěchu

...

... Zdroj: s

...
...
...
4
Fotogalerie

Úspěch v práci, oblíbenost mezi kolegy. To vše a mnohem víc ovlivňuje jméno, které člověk dostal. Vybírání jména dětem se pomalu stává noční můrou nejednoho rodiče. Špatnou volbou je možné dle amerických výzkumů svého potomka poslat přímo do vězení.

Pokud se rodič hroutí pod zněním a významem jmen, stačí si přizvat za pár tisíc dolarů speciálního poradce, který podle přísných kritérií nastaví zářnou budoucnost dítěte. Konkrétní příklady a varování připravil magazín Insider. Pouček je velmi mnoho: například pokud je jméno snadno srozumitelné a vyslovitelné, lidé budou mít jeho nositele mnohem raději.

Občas se také nevyplatí jít do extrému. Podle studie Marquettovy univerzity lidé, kteří dostali do vínku běžné jméno, získají s větší pravděpodobností lepší práci. V amerických firmách tedy uspějí potomci s klasickými jmény jako James nebo John.

V Americe samozřejmě jde i o rasové zabarvení. Emily Walsh má mnohem větší šanci získat práci než Jamal Jones. Nezáleží pouze na křestním jménu, důležitou roli hraje i příjmení. Čím blíže je počáteční písmeno konci abecedy, tím více se musí dítě stát bojovnější kvůli výsledkům ve škole.

Kdo chce vychovat budoucího prezidenta/ku nebo ředitele/ku velké korporace, musí sáhnout po jménech jako Bruce, Bob nebo Jack, u dívek pak Debora, Cynthia nebo konečně české Karolína (Carolyn). Většina lidí už ale musí s nějakým jménem žít. Zde je pár rad, jak si i s tím zajistit lepší život: například chce-li člověk dobře vycházet s kolegy na pracovišti, musí hledat ty, kteří mají stejné iniciály.

Právě s nimi bude lépe spolupracovat a předejde konfliktům na pracovišti, tvrdí výzkum Wisconsin School of Business. Poslední rada je pro spokojené partnerství: nutné je, aby jména obou partnerů zněla podobně. Člověk má automaticky pozitivní asociaci spojenou sám se sebou.