K hromadnému konci uměleckých kariér přihodil tu svou i Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček Zdroj: www.fdb.cz

Hromadné uzavírání uměleckých kariér – tak by se daly s nadsázkou charakterizovat poslední dny. V minulých dnech oznámila konec pěvecké kariéry Hana Hegerová, koncertní činnost chce ukončit také Marie Rottrová, skončila skupina Psí vojáci a okamžitý konec umělecké dráhy oznámil také populární mystifikátor, herec, režisér, dramatik a v posledních letech i hudebník Petr Čtvrtníček.

„Můj život v umění se naplnil, nyní už se budu věnovat pedagogické práci,“ uvedl v prohlášení, které ČTK poskytla jeho mediální zástupkyně Uljana Donátová. Praví se v něm, že během svých třiceti let ztvárnil přes padesát rolí ve filmu, televizi a na prknech domovského Divadla Na zábradlí a vydělal prý vydělal bezmála 32 milionů korun.

„Poslední rozloučení s umělcem se koná v polovině září v Divadle Na zábradlí, které uvede reprízu jeho vrcholného díla, kultovní hry President vykuřpytel,“ dodala Donátová.

Ohlasy tohoto jeho projektu byly však nejen při sobotní premiéře na tomto jevišti, ale i v dnešním tisku rozporuplné. Lidové noviny citovaly Čtvrtníčkova slova, že „reklama se dá udělat na všechno a že lidé zaplní sál bez ohledu na obsah a formu“. Místo avizované „hrdé zpěvohry“ se totiž diváci dočkali pouze koncertu „home metalové“ skupiny Buzerant a několikaminutové Čtvrtníčkovy amatérské pantomimy doprovázené hudbou a výkřiky jmenovaného a dvou jeho spoluhráčů.

…a také:

„Čtvrtníček 'vykouřil pytel'. Divákům i divadelní kritice,“ nazval recenzi zpravodaj deníku Dnes. Za progresivní projekt jeho čin naopak označil Ondřej Horák v Hospodářských novinách, zatímco kritička Radka Hrdinová v Právu připomněla, že za Čtvrtníčkovu nepovedenou mystifikaci chtěli diváci vrátit dvě stovky. Dodala, že pověsti pražského Divadla Na zábradlí rozhodně moc neposloužila.

O přesném termínu reprízy hry President vykuřpytel neměla Donátová bližší informace. Podle internetových stránek Divadla Na zábradlí by se však mohla uskutečnit v sobotu 17. září, kdy tato scéna avizuje Den otevřených dveří.