Kniha vykresluje Churchilla, válečného vůdce

Kniha o Winstonu Churchillovi

Kniha o Winstonu Churchillovi Zdroj: Repro E15

Napsat něco objevného o jednom z nejvýznamnějších politiků 20. století, Winstonu Churchillovi, je dnes nesmírně těžké. Pomineme-li množství biografií, esejí, politologických úvah a historických prací, pak tu máme především knihy samotného Churchilla Mé životní začátky a Druhá světová válka (za tu dostal Nobelovu cenu za literaturu), které jsou dostatečným shrnutím všeho podstatného.

Kniha o Winstonu ChurchilloviKniha o Winstonu Churchillovi | Repro E15

Přesto se vojenskému historikovi Carlovi D’Este podařilo šťastně vyhmátnout úhel pohledu, který není zcela běžný. Totiž význam a činy Winstona Churchilla jako válečného vůdce. I když většinu svého života strávil v politice, vzděláním, myšlením, dravostí a především konáním se jednalo o typického válečníka. Již v 19. století se účastnil řady válečných tažení Britského impéria v Indii a v Africe, ať již jako voják nebo válečný korespondent.

Po svém prvním politickém pádu v roce 1915 velel několik měsíců praporu britské armády. Současně díky své nekonvenční a originální povaze a postavení v hierarchii politiky stál u zrodu či vývoje řady zbraní a jednotek, které se později staly nedílnou součástí moderních armád. Ať již se jedná o tank, ničiče min, reorganizaci britského válečného loďstva nebo budování britských vzdušných sil. To vše D’Este zasazuje do širšího dějinného rámce a obohacuje cennými postřehy a analýzami zkušeného historika a někdejšího aktivního vojáka.

Osobní život je zatlačen do pozadí

Čtenář je tak svědkem nejen historie výjimečného muže (který na jednu stranu vyhrál Velké Británii dvě světové války, na druhou měl však na svědomí katastrofální dardanelské tažení), ale především měnící se způsob válčení a zákruty nejvýznamnějších konfliktů 20. století. Churchillův osobní život je v knize z velké části zatlačen do pozadí, když si D’Este vystačí s kusými poznámkami či Churchillovými strohými výroky typu „Oženil jsem se a od té doby jsem žil šťastně“. Rozsáhlá a vyčerpávající práce Válečný vůdce je svěžím a cenným přínosem k lepšímu poznání nejen Churchillovy éry, ale i dějin celého 20. století. A to i přes několik překladatelských hrubek (není to Gotická linie, ale Gótská linie), které však ve výsledku nekazí příznivý dojem díla.

Carlo D’Este: Válečný vůdce (Život Winstona Churchilla ve válce 1874–1945, 1. díl) Nakladatelství: Mladá fronta, 2012 Překlad: Lucie Šmejkalová Hodnocení: 70 %