Královnino jubileum oslavil novým graffiti i umělec Banksy

Královna Alžběta II. v podání Banksyho

Královna Alžběta II. v podání Banksyho Zdroj: Profimedia.cz

Oslavy šedesáti let panování královny Alžběty II. mají svou pečlivě zorganizovanou oficiální část, hold panovnici ale může mít i velmi neortodoxní podobu, jak se nyní přesvědčili obyvatelé anglického Bristolu. Na zdi v centru města se totiž objevilo graffiti, které královnu zobrazuje s barevným bleskem přes obličej, poznávacím znamením pódiového převtělení Davida Bowieho alias Ziggyho Stardusta. Graffiti je zřejmě dílem známého pouličního umělce Banksyho.

Banksy je kultovní postavou britského i světového street artu s nezaměnitelným stylem a humorem. Jeho skutečná identita je neznámá, má se ale za to, že pochází právě z Bristolu.

královna Alžběta II. v podání Banksyhokrálovna Alžběta II. v podání Banksyho | Profimedia.czKrálovna Alžběta II. v podání Banksyho

Grafitti je vyvedeno převážně černobíle, jak je pro Banksyho typické. Alžbětě s korunou a zavřenýma očima ale na obličeji září jasně červenomodrý blesk, který upomíná na vizáž zpěváka Davida Bowieho. Ten v 70. letech vystupoval jako fiktivní postava Ziggy Stardust a s barevným ornamentem se nechal vyfotit na přebalu svého alba Aladdin Sane.