Krvavá čest znovu dokazuje sílu české fantasy

Kniha Krvavá čest

Kniha Krvavá čest Zdroj: Repro E15

Co se fantasy literatury týče, jsou dnes v podvědomí českých čtenářů především slavní autoři ze zahraničí. Ovšem i u nás žijí autoři velice schopní. Dokazuje to subžánr takzvané historické fantasy, v níž se splétají prvky historie a fantasy. Na tomto poli se čeští tvůrci svým zahraničním kolegům přinejmenším vyrovnají, což dokazuje i třetí editorský počin Ondřeje Jireše nazvaný Krvavá čest.

Kniha Krvavá čestKniha Krvavá čest | Repro E15

Jireš opět povolal do zbraně šest renomovaných spisovatelů, kteří nás zavedou do období vrcholného středověku, a to nejen na naše území, ale i do Anglie, Itálie či na Blízký východ. Na své si přijdou milovníci vikingů, upírů i statečných hrdinů. Je až neuvěřitelné, že prvky, na které je čtenář zvyklý u fantasy z vymyšleného světa, může snadno najít i v naší realitě. Všichni tvůrci stojí za pozornost, prim ale přece jen hrají dva z nich.

První je Vilma Kadlečková, která v povídce Starýma očima, za tisíc let nabízí úplně nový pohled na legendu o Robinu Hoodovi. Tentokrát líčenou z pohledu Malého Johna. Ten se v jejím podání mění v druida pamatujícího mnohé události. Je to právě nápad a brilantně zvládnutý archaický jazyk, jimiž příběh dominuje nad ostatními.

O tom, že Itálie není jen slunce a pláže, zase vypráví Pavel Renčín. V jeho povídce Hněv Boží se totiž tento ráj mění kvůli moru v opravdové peklo, které nemá daleko k mnohým katastrofickým sci-fi. Právě sem Renčín zasadil příběh putující dvojice – staršího muže a chlapce, kteří se společně snaží uniknout a najít lepší život. Renčín stejně jako Kadlečková zaujme hlavně nápadem a jazykem, s nímž se doslova mazlí. Krvavá čest je ve výsledku výrazně povedené čtení, které skvěle koření pro někoho možná nudné dějiny.

Ondřej Jireš (ed.): Krvavá čest Nakladatelství: Triton, 2012 Hodnocení: 70 %