Krylovy koncerty jsou víc než znamení doby

Legenda. Písničkář Karel Kryl patřil během sametové revoluce k hlavním symbolům svobody

Legenda. Písničkář Karel Kryl patřil během sametové revoluce k hlavním symbolům svobody Zdroj: repro E15

Poprvé na DVD vychází sestřih polistopadových vystoupení Karla Kryla. Pečlivě vyčištěný záznam na DVD technicky limituje doba vzniku, do posledních let písničkářova života však vnáší ostřejší kontury.

Titul Koncerty 1989/1990 je věcně správný, ale většina ze dvou desítek nahrávek vznikla už v prosinci 89. Obě velké akce z Prahy ve Sportovní hale a Lucerně vysílala Československá televize v přímém přenosu, ale ostravské Folkfórum z Vítkovic až ze záznamu po Novém roce. Mladší snímky pocházejí z Televizního klubu mladých i z vystoupení na pražské Vysoké škole zemědělské, které bylo součástí prvního oficiálního turné.

Řada okamžiků vyznívá magicky. Třeba když Anděla zpívá jednohlasně celá vítkovická hala. Když Kryl výjimečně recituje Lota, báseň, kterou napsal pár měsíců před pádem komunismu, slyšeli byste ve velkém sále Lucerny spadnout na zem špendlík. Krylovo souznění s publikem na koncertech bylo téměř absolutní, i když mnozí z návštěvníků v šedesátých letech ještě nechodili ani do školy. Ostatně slavný písničkář to sám glosoval ve skvělém dokumentu Františka Speváka Karel Kryl – Filmový portrét (1990), který DVD uzavírá. Tam si Kryl povzdechne: „Já nemám dvacetiletý prožitek s lidma, který tam jsou.“

Písně samotné vlastně tvoří jen špičku ledovce. Někdejší moderátor Svobodné Evropy byl zvyklý říkat, co si myslí. Ve zmíněném dokumentu, který otevírá skladba Kádrují mě s aktualizovaným textem, porevoluční realitu glosuje: „Už budu psát jen pozitivně, protože lidi na to reagujou popuzeně, tak už budu jenom chválit.“

V hutném a vyčerpávajícím doprovodném textu Jan Šulc a Vojtěch Klimt zmiňují, že třeba vystoupení na Vysoké škole zemědělské odvysílala ČST ve dvou verzích, delší se lišila výběrem písní a (v bookletu přetištěným) předvolebním komentářem ze zákulisí. Karel Kryl zůstal nejen milovaný, ale na počátku devadesátých let byl i nepochopený a mnohým nepohodlný.

Karel Kryl přinášel krajanům v těžkých časech naději a rozhřešení. Více zde >>>

Karel Kryl: Koncerty 1989/1990

Vydavatel: Supraphon, 2011
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.