Mimořádný zpěvák Peter Gabriel oživuje své staré šlágry symfonickou krví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro E15

Novinka New Blood legendárního zpěváka Petera Gabriela nepřináší tolik kýžený nový materiál. Je v pořadí již druhou várkou „symfonických“ adaptací známých písní. Na loňském Scratch My Back se zpěvák pustil do repertoáru oblíbených interpretů, New Blood nabízí průřez katalogem vlastním v podobě písniček z předchozích studiových nahrávek v úpravě pro hlas a orchestr.

Poslední řadové album Up vydal Gabriel před devíti lety, a tak je novinka i zklamáním, neboť znovu oddaluje představení čerstvého materiálu, jež fanouškům slibuje od roku 2004. Na Scratch My Back se zpěvák vyznával z obdivu ke tvorbě vrstevníků (nechybí zde skladby Neila Younga nebo Davida Bowieho), ale i interpretů současných, kteří na Gabrielových nahrávkách vyrostli a dnes zpětně působí na jeho současnou tvorbu (Radiohead, Arcade Fire). Kolekce potvrzovala dar mimořádného aranžéra, tradiční úskalí podobných adaptací, především přespříliš dramatickou koloraturu smyčců totiž zpěvák v bezpečné vzdálenosti obkroužil.

New Blood je v tomto ohledu dílem vděčným. Již původní verze Gabrielových skladeb mají rozvolněnou formu a často až kolážovitý charakter. Umožňují proto nekonečné variace doprovodu, neboť jádro písní tkví spíše v pěveckých linkách, než v instrumentaci. S možnostmi orchestru bylo nakládáno uvážlivě, obvyklý patos se tu téměř nevyskytuje a aranžmá místy nelze označit jinak než za minimalistická.

Interpreta netřeba podezírat, že by šel na ruku vydavatelským bossům a po jejich vzoru povýšil recyklaci na tvůrčí princip. Za novinkou stojí spíše ambice umělecké, i snaha vtisknout letitým originálům novější rozměr. U některých se to skutečně podařilo, už jen díky tomu, že v podobné hlasové kondici Gabriel dlouhá léta nebyl.
Zároveň ale album nic podstatného neodkrývá, o interpretovi nic nového nesděluje. To lze očekávat až s vydáním donekonečna odkládané desky I/O.

Peter Gabriel: New Blood

Vydavatel: Real World / Virgin, 2011
Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce