Na Menzela vzpomínají po celém světě včetně Hollywoodu

Jiří Menzel v roce 1968 přebír Oscara za film Ostře sledované vlaky

Jiří Menzel v roce 1968 přebír Oscara za film Ostře sledované vlaky Zdroj: archiv

Jiří Menzel v roce 1968 přebírá Oscara za film Ostře sledované vlaky.
Jiří Menzel (vlevo) přijímá 12. dubna 1968 z rukou amerického filmového komika Dannyho Kaye sošku Oscara za film Ostře sledované vlaky. Jiří Menzel zemřel v sobotu 5. září 2020 ve věku 82 let.
V sobotu 5. září 2020 zemřel oscarový český režisér Jiří Menzel
Zemřel Jiří MenzelV sobotu 5. září 2020 zemřel oscarový český režisér Jiří Menzel
V sobotu 5. září 2020 zemřel oscarový český režisér Jiří Menzel
17
Fotogalerie

Zahraniční média, včetně prestižních filmových serverů The Hollywood Reporter nebo magazínu Variety, s úctou zaznamenala úmrtí filmového tvůrce Jiřího Menzela. Připomněla zejména skutečnost, že spolu s Milošem Formanem a Věrou Chytilovou patřil v 60. letech k hlavním osobnostem takzvané nové vlny československého filmu. Zdůraznila přitom i silné sepětí jeho tvorby se spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

Filmy Jiřího Menzela se vždy vyznačovaly skrytým humorem, poznamenala k režisérově tvorbě agentura DPA. Jako příklad přitom uvedla scénu s orazítkováním nahého zadečku dívky ve filmu Ostře sledované vlaky, což podle agentury „byla malá provokace v pruderní společnosti“.

Média vesměs zaznamenala, že tento Menzelův první celovečerní snímek, natočený v roce 1966, získal o rok později Cenu Americké akademie filmových umění a věd neboli Oscara za nejlepší cizojazyčný film. A už tento snímek Menzel natočil podle literární předlohy svého oblíbeného autora Bohumila Hrabala.

The Guardian a řada dalších k Menzelovu vztahu k Hrabalovi citují jeho obdiv ke spisovatelově schopnosti pozorovat lidi a vidět je takové, jací opravdu jsou. „Více než všechny ceny a medaile, které jsem za tento film dostal, jsem si cenil celoživotního přátelství s Hrabalem,“ citovala například agentura Reuters režisérovo vyznání v souvislosti s jeho nejúspěšnějším filmem Ostře sledované vlaky.

Po tomto uměleckém počinu pak následovala řada dalších snímků vycházejících z Hrabalovy tvorby - jako například Obsluhoval jsem anglického krále nebo velmi oceňovaní Skřivánci na niti. Tento film, zachycující život lidí odsunutých režimem na okraj společnosti, byl natočený už v roce 1969, diváci jej ale kvůli zákazu úřadů spatřili až po pádu komunistického režimu v roce 1989.

V této souvislosti také agentury a deníky připomínají, že po sovětské okupaci Československa Menzel podobně jako řada dalších filmových tvůrců upadl v nemilost.

Nicméně mnohá další následující Menzelova díla se podle Reuters stala pro českou diváckou obec filmovou klasikou. Patří mezi ně mimo jiné film Vesničko má středisková z roku 1985, který byl nominován na Oscara.

Renomovaný magazín Variety uvedl, že Menzelova umělecká tvorba je ověnčena řadou mezinárodních ocenění. Připomněl mimo jiné také, že Menzel byl i herec a že sehrál na osm desítek filmových a televizních rolí. Jeho poslední úlohou byla hlavní postava ve snímku Tlumočník slovenského režiséra Martina Šulíka.

The Hollywood Reporter kromě tvorby připomněl, že k oceněním, jichž se Menzelovi za život dostalo, patřily i pocty ve formě členství v porotách různých filmových festivalů. Server v této souvislosti zmínil festivaly v Benátkách, Šanghaji a Moskvě a dodal i cenu za celoživotní dílo, kterou Menzel dostal v roce 2013 na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Francouzská televize BFMTV na svém serveru poznamenala, že Menzel byl rovněž „občas herec, spisovatel a plodný divadelní režisér“. Připomněla také ocenění komandér francouzského Řádu umění a literatury, které se dostalo i Bohumilu Hrabalovi.

Podívejte se, jaký původní černobílý trailer uváděl film Ostře sledované vlaky pro anglicky mluvící diváky: