Parov Stelar krizi léčí nostalgií

Parov Stelar

Parov Stelar Zdroj: profimedia.cz

Rakouský hudebník, producent a DJ Marcus Füreder alias Parov Stelar je znamenitým příkladem, že i na dnešním přeplněném tanečním a elektronickém trhu lze najít volnou mezeru. Nápad spojit taneční a swingovou hudbu (pro žánr se ujal název electroswing) je bezpochyby bláznivý a ulítlý, jeho excelentní provedení však Parov Stelar katapultovalo v posledních letech na hvězdu první velikosti. Zejména po vydání předchozího ceněného dvojalba Coco (2009).

Nová nahrávka The Princess (vyšla rovněž jako 2CD) převážně pokračuje ve vyzkoušených šlépějích Coco. Opět zde máme přehršel podmanivých pecek (All Night, Silent Shuffle, True Romance Part 2), jež by roztančily i upjatého primáře Sovu a které znovu a znovu překvapí geniálním spojením dvou rozdílných hudebních žánrů.

Oproti Coco však přece jen září světlejší atmosférou; rovněž autorský rukopis Marcuse Füredera je o poznání jistější a vyzrálejší. A to i díky spolupráci s řadou hostů, kteří do konceptu vnášejí vlastní pohled (Cleo Panther, Lilja Bloom, Jerry di Monza) a trochu umělý sound oživují živými nástroji, jako saxofon, trubka či bicí. Füreder se tak s přehledem vyrovnal s enormním tlakem, který vznikl po vydání megaúspěšného Coco.

Samostatnou kategorií a součástí fenoménu Parov Stelar jsou remixy. Nemám na mysli několik set remixů, které po světě v souvislosti s úspěchem kapely vzniklo. Předělávky vlastních hitů, které obsahuje druhý disk The Princess, kupodivu odhalují ještě další dimenze nebo zajímavé momenty Fürederova talentu.

Sedmatřicetiletý hudebník z Lince se díky tomu směle řadí vedle špičková remixerská esa současnosti jako A Perfect Circle, Thorns nebo Solefald. Možná to je hlavní tajemství úspěchu Parov Stelar. Stále se pohybovat v rámci popové estetiky, současně ji však chytře kombinovat s undergroundovými elementy a odkazem na třicátá až padesátá léta.

Parov Stelar tak může okouzlit zvláštní nostalgickou atmosférou, která v dobách evropské společenské a ekonomické krize nabídne tolik potřebný závan starých dobrých časů. To vše v moderním balení.