Petr Kos obohatil historii německých zločinů

Historická fotografie ze cvičiště SS Benešov

Historická fotografie ze cvičiště SS Benešov Zdroj: Repro E15

Současná debata o vyhánění na území Československé republiky v souvislosti s druhou světovou válkou je velmi zřetelně vychýlena v neprospěch Čechů. Historie však nezačíná vyhnáním Němců po květnu 1945. První desetitisíce až statisíce Čechů musely opustit zabraná sudetská území a české Těšínsko již na podzim 1938. Druhá vlna vyhánění a germánské kolonizace, tentokráte přímo v srdci české kotliny, odstartovala v roce 1942 v souvislosti s takzvaným vznikem cvičiště SS Benešov.

Této nepříliš známé kapitole z českých dějin se věnuje skvělá kniha Cvičiště Benešov. Vstup zakázán!! Petra Kose. Místy možná až zbytečně podrobná a suchopárná, v souhrnu však nesmírně obohacující a odkrývající nové souvislosti působení říše v protektorátu Čechy a Morava.

Navzdory obecně zažitému přesvědčení, že Němci totální kolonizaci Čech kvůli konci války nestihli, se přípravy na vysídlení českého živlu rozeběhly hned po roce 1939. Trojskými koni se měla stát německá vojenská cvičiště na českém území, jejichž zřizování bylo politicky přijatelnější. Prim přitom mělo hrát cvičiště SS Benešov, které zahrnovalo území na jih od Prahy (ohraničené Sázavou a Vltavou) o rozloze přes 460 km čtverečních. Odsud bylo vyhnáno na 30 tisíc českých rodáků, většinou sedláků a zemědělských pracovníků. „Smysl všech vysídlovacích území je zřejmý. Spojíme-li území Brd, Neveklovska – Benešovska, přes Jihlavu (kde vznikl další prostor SS) na Vyškov, vznikne pás dělící souvislé české osídlení na severu od jihu.“

Kosovi se k tomuto úseku dějin podařilo sehnat maximum informací. Od bohaté fotodokumentace jak dnešních pozůstatků cvičiště, tak dobových fotografií, zároveň i portréty nejvýznamnějších SS-manů. A vše vrcholí podrobným popisem dislokovaných jednotek a historií zdejších koncentračních táborů.

Výborná publikace, která i díky velkorysému vydání (součástí knihy je i DVD) výrazným způsobem zaplňuje bílá místa naší historie.