Preacherovo finále doluje ty správné emoce

komiks Preacher

komiks Preacher Zdroj: E15

Jeden z majstrštyků současného komiksu, western/road movie/náboženská akční legenda Preacher/Kazatel, se nikdy nebál lákat své čtenáře zábavným masakrováním i vtipnou vulgaritou. Zároveň však tvrdě zkoumal lidskou nelítostnost, přátelství, lásku a vztah dobra a zla.

Devět knih série Preacher (původně vycházela mezi lety 1995 a 2000) je postmoderním mixem žánrů a hlubokých témat s popkulturní přístupností. Vše začíná v Texasu, kde reverenda Jessieho Custera posedne bytost zrozená z explicitně podaného sexu mezi Nebem a Peklem. Následně Bůh uteče do světa lidí a Jesse se rozhodne nechat ho zaplatit za jeho hříchy proti lidskosti a lidstvu.

Námětová bizarnost se dále odráží v záplavě sériových vrahů, zvrácených megalomanů a lidského odpadu všeho druhu, stejně jako ve formě plné přehnaných sprosťáren, explicitního zobhudební razení zabíjení i mnoha perverzností. Proti tomu irský scenárista Garth Ennis staví nadsázku a humor, které z rozporu se zobrazovanými krutostmi těží silný náboj. Přesto všechno série nakonec vyznívá optimisticky, už jen díky spravedlnosti hlavního hrdiny, o něhož je možno se vždy v záplavě amorálností opřít.

Poslední díl nese podtitul Alamo a svádí k představě dalšího epického konce utopeného v krvi a tělech. Konečné zúčtování však sílu čerpá z naakumulovaných nenávistí, lásek a pocitů mezi nimi. Všechny příběhové nitky se chytře splétají a vytahují ze čtenářů ty správné emoce, aby nakonec vyústily do katarze, která nezradí kvalitu, styl ani vyznění předchozích dílů.

Celý Preacher si tak zachovává image chytrého, mírně podvratného díla, jež dokáže skvěle pracovat po všech stránkách a ve všech žánrových polohách. Je svižný, přímočaře zábavný i smrtonosně upřímný. Ostatně, je jedním z těch děl, která si svůj kultovní status vydobyla i proto, že symbolizují vyhraněný morální světonázor. A to na plnohodnotných charakterech se všemi lidskými klady a neduhy.

Takže i když je Jesse Custer občas trošku šovinistickým a siláckým hrdinou, stejně je postavou, jaká mění životy čtenářů. Protože jim dává opravdový životní vzor. Koneckonců, pořád je to kazatel.

Autor je spolupracovníkem redakce