Recenze filmu Café Society: Allenovo převařené kafe bez výrazné chuti

Film Woodyho Allena Café Society

Film Woodyho Allena Café Society Zdroj: Bioscop

Už tento týden Woody Allen ve své první minisérii ukáže, jestli má v osmdesáti ještě pořád co říci. Seriál Krize v šesti scénách začíná na internetové televizi Amazon 30. září. Čekání na ni by mohla zkrátit Allenova letošní novinka, hořká romantická komedie Café Society. Tedy v případě, že by šlo o zajímavé dílo, a ne o film, na nějž zapomenete ještě během jeho sledování.

Oblíbený veterán americké kinematografie v titulu, který letos zahajoval festival v Cannes (a zakončoval festival v Karlových Varech), působí ještě unaveněji než v loňském Iracionálním muži.

 

Tam opakoval své teze o zločinu, trestu a o svědomí. V aktuálním příběhu newyorského židovského mladíka, jenž se ve třicátých letech pokusí najít peníze a lásku v Hollywoodu, převaluje myšlenky o ironii osudu a splněných snech, které stejně nikdy nedopadnou podle našich přání.

 

Snímek plný nových hvězd v titulcích a jmen starých hvězd troušených mezi dialogy působí jako snobská párty smetánky, na kterou vás sice pozvali, ale nikdo se tam s vámi nebaví. Hudba je očekávatelně příjemně swingová, kostýmy krásně šik, herci pěkní na pohled, za kamerou s nasazeným medovým filtrem seděl legendární Vittorio Storaro.

 

 

Přesto film nepřesvědčí ani jako retro. Jeho líná nostalgie postrádá kouzlo, romantice mezi Jessem Eisenbergem a Kristen Stewartovou (na snímku) chybí chemie, komedie složená z pár aforismů nemá tempo ani dostatek Allenovy někdejší duchaplnosti a nápadů. Děj sám klopýtá přes slepé odbočky, přitom nás po cestě neustále otravně provází vypravěč s hlasem samotného Allena, který pro jistotu vše komentuje. 

 

Nejvýraznější záblesk talentu zasvítí až na úplném konci, náhlém a ironickém, vytrhujícím z dřímoty. Allen se svým ustáleným pracovním tempem nejspíš udržuje v chodu, ale jeho poslední snímky (s výjimkou jízlivých Jasmíniných slzí, které jako inspiraci kromě Woodyho starších děl využila i Tramvaj do stanice Touha) právě tak vypadají. Jako povinné rychlé cvičení vykonané bez nadšení.

 

Autorka je spolupracovnicí redakce

 

Café Society
(komedie, USA, 96 minut)
Režie: Woody Allen
Hrají: Eisenberg, Kristen Stewartová, Steve Carell
Premiéra: 22. září
Hodnocení: 40%