Recenze: Thor osvěžený parodickým vtipem

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Třetí akce božského Avengera Thora s podtitulem Ragnarok se ujal novozélandský komediální režisér Taika Waititi. A na výsledku je to naštěstí hodně poznat.

V novém díle stále nekončící superhrdinské ságy přijde Thor o otce, o kladivo, o vlasy – ale ne o smysl pro legraci. Studio Marvel dostalo dobrý nápad angažovat na post režiséra Taiku Waititiho, dosud proslulého jako filmaře s rozverným, parodickým humorem. Ten Novozélanďan prokázal v upírském falešném dokumentu Co děláme v temnotách a v zábavném dojáku Hon na pačlověky. A dokazuje ho i v tomto mnohamilionovém dobrodružství Thor: Ragnarok, které se proměnilo ve veselou akční komedii, v níž se velkolepé boje střídají s mnoha scénami pro zasmání.

Bojů je třeba, protože Thor skončí po svižném úvodu s návštěvou Doctora Strange na smetišti jiné planety a pak v gladiátorské aréně marnivého megalomana v podání neodolatelného Jeffa Goldbluma. Jeho nově objevená starší sestra Hela, již si i přes nevelkou charakterovou výraznost a nelichotivé rohy připomínající Zlobu z disneyovky užívá Cate Blanchettová, mezitím hodlá proměnit Asgard opět v dobyvatelskou mocnost. Takže je třeba ji zastavit.

Adoptovaný sourozenec Loki je stále zábavně sebestředný a divák také objeví, co se od konce Avengers: Age of Ultron stalo s Hulkem a proč už v Asgardu nejsou Valkýry. Znalost marvelovského světa superhrdinů se předpokládá, není ale nutná do všech detailů. S nimi je akorát možné víc pochopit a zasmát se.

Ragnarok, což je mimochodem označení pro asgardskou apokalypsu, baví hlavně tím, jak se nebere vážně, jak svého božského hrdinu neváhá shodit nejen ze schodů a jak si uvědomuje směšnost pompezity svého žánru. Což Waititi se svým osobitým humorem mísícím absurditu, parodii s kamennou tváří a roztomilou infantilnost zvýraznil.

Thor vždycky kromě svalů ukazoval i komediální nadání Chrise Hemswortha. Trojka dává komedii nejvíc prostoru, nejlépe ji propojuje se zbytkem, tedy s očekávatelně okázalými střety se spoustou počítačových efektů. Hravá a jen mírně natažená komedie o různých egomaniacích čítá různé slavné tváře, třeba i jen na drobné role. Thor nemění pravidla hry na superhrdiny, která bude nejspíš ve vážnějším a víc oslepujícím stylu pokračovat v květnu v další společné velkoakci Avengers. Ale s chutí a láskou svůj žánr škádlí a dobře se u toho baví.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Thor: Ragnarok
(akční komedie, USA 130 minut)

Režie: Taika Waititi

Hrají: Chris Hemsworth, Mark
Ruffalo, Tom Hiddleston, Cate
Blanchettová, Jeff Goldblum, Tessa
Thompsonová

Hodnocení: 80 %