Sandmanovský mýtus pomalu končí a přenechává vládu Luciferovi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro E15

Představivostí a melancholií prosycená, kultovní nálepkou označená komiksová série Sandman přechází do nejtěžší části. Spojit předchozích osm knih v závěrečné eskalaci a připravit cestu pro katarzi posledního dílu i svého nástupce, krále s krvavou břitvou v ruce, samotného Lucifera.

Sága Sandman Angličana Neila Gaimana plná poetických i krutých příběhů chycených mezi naší realitou a říší snů je nejvlivnějším komiksem u nás. Díky němu se tento trh krom tvrdého jádra fanoušků otevřel široké čtenářské obci převážně těch nejnáročnějších konzumentů.

V aktuální deváté knize z deseti, Blahovolné, je fáze předchozích experimentů a hledání hranic už dávno za námi a vše funguje, jak má. Netuctové nadpřirozené postavy i lidé umírají či nacházejí svůj osud, dialogy jsou plné syrovosti a síly a Gaimanem vytvořený svět moderního mýtu opět boduje originalitou a melancholií plynoucí ze snahy pochopit nejistý důvod naší existence.

 

Aby rozhodl osud hlavního protagonisty, pána snů Sandmana, autor bez zaváhání spojuje desítky postav, dějových linií a událostí z minulých dílů. Nečekejte ale epickou akci, vše se děje v pozvolném vleku neodvratnosti antické tragédie. Zde hraje význam struktura každé věty a vládcem je tu atmosféra. Jde o vyvrcholení v duchu starých mýtů, v nichž nic nekončí a nic se nemění. Na samotnou čtenářskou katarzi a loučení se světem si tak musíme počkat do poslední knihy.

Kdo chce pokračovat, má šanci v podobně rozsáhlé a kvalitní sáze Lucifer, která se točí kolem jedné z původních postav série. Ďábel sice vládu nad peklem vyměnil za pozici majitele nočního klubu v LA, ale v dosud vyšlých třech knihách i tak stihl stvořit celý nový vesmír, o nějž mají zájem démoni i andělé. Scenárista Mike Carey má o něco přímočařejší způsob vyprávění než Gaiman a více dá na klasický příběh. Ale ani on neváhá odbočit do vedlejších uliček a věnovat se atmosféře a detailu. Více tlačí na pilu a ukazuje krvavější, krutější a méně poetickou stranu mýtu. V originalitě nezaostává za Sandmanem a nesnaží se být pouhým epigonem, ale jde svou vlastní cestou. Mýtus může pokračovat.

Neil Gaiman a další: Sandman 9 – Blahovolné

Nakladatelství: CREW, 2011
Překlad: Viktor Janiš
Hodnocení: 80 %

Mike Carey a další: Lucifer 3

Nakladatelství: Netopejr, 2011
Překlad: Štěpán Kopřiva
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce