Sexuální oběť Romana Polanského sepisuje paměti

Roman Polanski

Roman Polanski Zdroj: profimedia.cz

Samantha Geimerová, někdejší nezletilá sexuální oběť filmového režiséra Romana Polanského, se rozhodla napsat paměti. Dnes sedmačtyřicetiletá Američanka svěřila vydavatelská práva společnosti Simon & Schuster, která její dílo vydá příští rok na podzim. Kniha se má jmenovat Ta dívka: Krok ze stínu Romana Polanského.

„Nejsem pouhá sexuální oběť, jak mě média označují,“ uvedla v prohlášení Geimerová, které bylo v době incidentu třináct let. „Říkali mi tak i spolužáci, jimž rodiče radili držet se dál od té dívky. Teď nabízím své vyprávění bez nenávisti, ale s dobrým úmyslem - podělit se s příběhem, který mi vrátí identitu. Celý život mě provázely otřepané nálepky. Tím nejopravdovějším způsobem jsem zjistila, jaké je to být ženou a obětí,“ uvedla.

Polanski se k pohlavnímu styku s nezletilou Geimerovou v USA přiznal po dohodě se soudem, že dostane jen tříměsíční trest vězení. Omámil ji tehdy šampaňským a léky. V roce 1978 však z USA uprchl. Zdůvodnil to tím, že již zesnulý soudce Lawrence Rittenband prý chtěl porušit smlouvu o formě trestu.

Režisér se USA vyhýbal, v září 2009 byl však zatčen ve Švýcarsku, když přijel na filmový festival. Švýcarská justice se ale později rozhodla, že ho ke stíhání do USA nevydá. Zatykač na Polanského je platný ve 188 zemích světa, ale devětasedmdesátiletý režisér se dnes volně pohybuje mezi Švýcarskem a Francií.

Finanční okolnosti smlouvy Geimerové s vydavatelstvím nebyly oznámeny. Do knihy přispěje i advokát autorky Lawrence Silver svými zasvěcenými poznámkami, které „odhalí fascinující a mnohdy šokující právní aspekty kauzy“. Podle vydavatelství vzpomínky objasní „mnoho rozměrů příběhu tak, jak nebyly odhaleny nikdy předtím“.