Snoopy pozve čtenáře do školních lavic

Snoopy

Snoopy Zdroj: E15

Série Charlese M. Schulze Peanuts je bez přehánění nejslavnějším novinovým stripem všech dob. Výjimečná jsou i tuzemská vydání, která padesát let její nepřetržité existence zprostředkovávají českému čtenáři formou krásně graficky vypiplaných tematických knih. Po úvodním svazku o lásce a smutku nyní přichází na řadu i třetí nejčastější motiv komiksového světa malého Charlieho Browna, jeho bígla Snoopyho a dalších dětských postav stripu. Tím není nic méně důležitého než škola.

Byť se při čtení jednotlivých minipříběhů občas zasmějeme, převážná část knihy stojí na pozvolném pronikání do světa malých hrdinů s velmi dospělým uvažováním. Nejdůležitější jsou však stále dětské problémy a životem nezkalené vidění skutečnosti.

Pozná se tu každý občan naší moderní civilizace zasypaný neodvratnými ranami osudu a toužící po alespoň malém světélku naděje. A Peanuts mu ho poskytují, i když zrovna čelí nejméně soucitnému a logickému mechanismu, který člověk dokázal vymyslet. Tedy vzdělávací soustavě žádající vždy více, než její malé oběti dokážou zvládnout. Inu, ze života (a školy) nikdo bez šrámů nevyvázne.

Autor je spolupracovníkem redakce