Studenti dělají z podchodu pod brněnským nádražím galerii

Brněnský podchod ozdobila výtvarná díla studentů

Brněnský podchod ozdobila výtvarná díla studentů Zdroj: Jakub Kresnicka, Euro

Brněnský podchod před začátkem výstavy
Brněnský podchod před začátkem výstavy. Výtvarníci dokončují své práce
Obraz v podchodu pod brněnským nádražím
4
Fotogalerie
Podchod pod brněnským hlavním nádražím, místními přezdívaný Myší díra, se mění v galerii. Za plného provozu frekventovaného podchodu, kterým denně projdou desetitisíce lidí, tu už od úterý na rozměrné panely tvoří studenti Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického spolu se svými kolegy z partnerské umělecké vysoké školy Escola Massana v Barceloně.

„Cílem je upozornit na problematickou část veřejného prostoru města Brna a přispět Galerií Myšina k jeho kultivaci,“ vysvětlil záměr projektu Petr Kvíčala, který s myšlenkou na galerii přišel. V rámci výstavy uspořádal pod záštitou rektora dražbu svých grafik, jejíž výtěžek, téměř 130 tisíc korun, byl použit na pilotní část projektu „Galerie Myšina“.

Jindy šedivý nevzhledný prostor doplněný stánky všeho druhu se rozhodl Kvíčala spolu se svým týmem a s podporou Statutárního města Brna a Městské části Brno-střed změnit na galerii, kde jsou velkoformátové panely umístěny na vybraných stěnách. Ty aktuální tvoří studenti vždy v česko - španělských dvojicích. Dále by se měly panely obměňovat vždy po dvou až třech měsících.

Slavnostní vernisáž děl vzniklých během čtyř dní pak proběhne dnes odpoledne za účasti primátora Brna Romana Onderky a rektora VUT v Brně Karla Raise.