Tiché místo je působivou rodinnou paranoiou

Tiché místo

Tiché místo Zdroj: Trailer

Třetí režijní počin herce Johna Krasinského Tiché místo, jenž se stal nečekaným jarním hitem amerických kin, povedeně spojuje děsivou atmosféru s emotivním rodinným melodramatem.

Během posledního měsíce film natočený za 17 milionů dolarů utržil jen ve Státech přes 130 milionů. Tím příběh o rodině snažící se přežít na Zemi pustošené ničivými stvůrami ještě zvýšil svou atraktivitu, již získal už tím, že ho natočil oblíbený herec fanoušků seriálu Kancl John Krasinski, hraje v něm spolu se svou manželkou Emily Bluntovou a využívá populární žánr hororu.

Děs přinášejí oškliví vetřelci, kteří zaplavili Zemi a zabíjejí vše živé. Jedinou možností, jak přežít, je zůstat zticha. Příšery mají nadmíru vyvinutý sluch, jinak jsou slepé. Rodina Abbotů se naučila, jak se s novými podmínkami vyrovnat, i díky tomu, že jejich nejstarší dcera je neslyšící – stejně jako její představitelka Millicent Simmondsová. To ale neznamená, že by jim nehrozilo pořád nebezpečí.

Zákaz mluvit a dělat hluk zároveň neznamená, že by se Krasinski obešel bez zvuku. Dílo zcela beze slov a bez doprovodné hudby určující náladu by vyžadovalo asi víc artově naladěného filmaře. Krasinski zůstává jedním uchem stále v mainstreamu, němé scény ukazuje, jen když občas chvíli vypráví z pozice hluché dcery.

Jako režisér se ovšem nesnižuje ke zbytečnému vysvětlování ani k jednoduchým lekačkám, žádné náhlé bafání ze tmy a z ticha. Jeho horor sází na atmosféru neustálého stresu, omezení, potlačovaných přirozených reakcí a strachu. V ní pak vcelku jednoduchý portrét vztahů mezi rodiči a dětmi vyznívá výrazněji. Dystopické prostředí zesiluje běžnou rodičovskou paranoiu, že se jejich potomkům něco stane, a obavy dětí, že je rodiče nemají dost rádi.

Napínavý poloněmý snímek tříbí divácký zážitek, především ten společný v tmavém a tichém kině. Obecenstvo najednou musí spoléhat i na jiné smysly, přestože hudba Marca Beltramiho plní účel dotváření patřičných emocí. Režijně ukázněný Krasinski a jeho tým se povětšinou vyhýbají žánrovým pastím a očekávané scény s přicházejícím nebezpečím točí dostatečně nově. Tiché místo tak zůstává velmi osobním příběhem, který podobně jako Neutečeš a Uteč ukazuje široké možnosti hororu.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Tiché místo

(horor, USA, 90 minut)
Režie: John Krasinski
Hrají: Emily Bluntová, John Krasinski,
Millicent Simmondsová
Hodnocení: 80 %