Wilsonova novinka stvrzuje jeho výrazný talent

Neúnavný muzikant. Steven Wilson ve svém hudebním úsilí nepolevuje,
letos kromě sólové novinky vydal ještě album vedlejšího projektu Blackfield

Neúnavný muzikant. Steven Wilson ve svém hudebním úsilí nepolevuje, letos kromě sólové novinky vydal ještě album vedlejšího projektu Blackfield Zdroj: profimedia

Britský hudebník a producent Steven Wilson patří k výrazným osobnostem, které zviditelnila scéna devadesátých let. Do povědomí se zapsal především jako zpěvák a hlavní autor Porcupine Tree, jedné z nejinvenčnějších rockových skupin uplynulých dvou dekád. Její nahrávky doprovázely paralelně vydávané desky projektů, jež měly charakter sólových a v jejichž rámci Wilson obkresloval ty křivky, které jeho domovská kapela buďto již nechala za zády, anebo pro její repertoár byly příliš odtažité.

Čekání na první „skutečné“ sólové album trvalo do podzimu 2008. Insurgentes se dočkalo vřelého přijetí a do jeho následovníka Wilson vkládal velké naděje. Kvůli přípravám dokonce omezil účast na bokovce Blackfield; jejímu letošnímu albu dominuje izraelský zpěvák Aviv Geffen a vydání nepříliš vyváženého kompletu doprovázely nelichotivé recenze. Opakovala se i výtka vyřčená již nad posledními nahrávkami Porcupine Tree. Tedy, že Wilson jako textař čím dál hlouběji zabředá do banality a přílišné doslovnosti a jedinečnou poetiku z devadesátých let již nedokáže oživit.

V mnoha ohledech bylo Insurgentes oproti novince Grace for Drowning kolekcí konzervativní. Letošní deska zachází dále, je průřezem snad všemi polohami hudebníkovy dosavadní tvorby, od progresivně-rockových elementů po rozmáchlé čarování s atmosférou. Kaleidoskop stylů a technik je pestrobarevný, sahá od standardních písní po abstraktní kompozice odvíjející se od náhodných tónů kytary či elektroniky.

Vokální linky, výstavba skladeb i instrumentace mohou být posluchači povědomé. Opravdu nelze prohlásit, že by se novinkou Wilsonova tvorba jakkoli posouvala nebo nabírala nové obrysy. Je spíše potvrzením nezměrného talentu, jenž před patnácti lety do sterilního ovzduší progresivního rocku vnesl mnoho objevného.

Novinka Grace for Drowning vychází zároveň v několika formátech. Limitovaná edice nabízí opulentní stostránkovou knížku, Blu-ray disk s obrazovým doprovodem ke každé ze skladeb a návdavkem i audio disk s pracovními snímky. Ale i vydání standardní zabírá plochu dvou CD a více než osmdesáti minut. Přes nezpochybnitelné kvality alba nelze než po tisící zopakovat, že to podstatné řekl hudebník již dříve.

Steven Wilson: Grace for Drowning

Vydavatel: Kscope, 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.