Zemřela ikona českého šansonu Hana Hegerová. Bylo jí 89 let

Zemřela šansoniérka Hana Hegerová, které se přezdívalo česká Édith Piaf.

Zemřela šansoniérka Hana Hegerová, které se přezdívalo česká Édith Piaf. Zdroj: Profimedia

Zemřela česká šansoniérka Hana Hegerová.
Zemřela česká šansoniérka Hana Hegerová.
Hana Hegerová
Hana Hegerová
Hana Hegerová
7
Fotogalerie

Ve věku 89 let zemřela v pražské Nemocnici Na Homolce šansoniérka Hana Hegerová, které se přezdívalo česká Édith Piaf. Zprávu severu Blesk.cz potvrdil její blízký přítel, vydavatel Tomáš Padevět. Zpěvačka, která je označována za první dámu československého šansonu, byla v poslední době vzhledem k problémům po zlomenině krčku v péči lékařů.

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, pocházela ze Slovenska. Byla považována za první dámu československého šansonu.

„Ani si nepamatuju, že by existovala nějaká druhá dáma československého šansonu. Protože pro mě československý šanson byla vždy jen a pouze Hana Hegerová. A to už od dob jejího angažmá na začátku 60. let v divadle Semafor přes ty slavné šansony, které pro ni textoval Pavel Kopta, až po kongeniální spolupráci s dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček,“ uvedl hudební publicista Miloš Skalka. 

Kariéru zahájila jako herečka v žilinském divadle. Na přelomu 50. a 60. let vystupovala v pražském divadle Rokoko a později v Semaforu. Vystupovala i v zahraničí včetně proslulé pařížské Olympie.

Její asi nejpopulárnější šanson Levandulová vznikl ze spolupráce s Hapkou a Horáčkem. Za album Potměšilý host, na kterém tento hit vyšel, dostala v roce 1992 od Supraphonu platinovou desku. O čtyři roky později ji Akademie populární hudby zapsala do Síně slávy. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy. V roce 2010 natočila a vydala kritiky ceněné album Mlýnské kolo v srdci mém.

Hegerová ukončila uměleckou kariéru v srpnu 2011. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu se veřejných akcí nezúčastňovala. V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy. V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 na udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.